OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

The Beatles harkitsi George Harrisonin korvaamista Eric Claptonilla, paljastaa uudelleen löydetty haastattelu

Uudelleen löydetystä John Lennonin haastattelusta käy ilmi, että The Beatles melkein erotti George Harrisonin yhtyeestä pysyvästi ja harkitsi tämän korvaajaksi Eric Claptonia. Harrison lähti bändistä tilapäisesti tammikuussa 1969 bändin viimeisen albumin Let It Be -albumin nauhoitusten aikana ja oli lähellä tulla syrjäytetyksi kokonaan, kertoo The Daily Mail.

Nauhalla Lennon pohtii kitaristin vaihdon mahdollisuutta tekeillä olevan albumin nauhoitusten aikoihin vuoden 1969 alussa. Omien kappaleidensa saaman huomion vähyyteen kyllästynyt Harrison oli tuolloin poistunut hetkellisesti nauhoituksista, ja miehen lähtö aiheutti huolta Paul McCartneyssä ja Ringo Starrissa. Lennon oli kuitenkin sympaattinen, mutta myös käytännöllinen tilanteen suhteen.

Lennon sanoi, että Harrisonin asenne oli ollut ”mätänevä haava ja annoimme sen mennä vain pahemmaksi, emmekä edes antaneet hänelle siteitä”. Lennon ehdotti, että hänen paikkansa The Beatlesissa ottaisi jo silloin valtaisaa suosiota niittänyt blues kitaristi Eric Clapton. “Luulen, että jos George ei palaa (ensi viikolla), pyydämme Eric Claptonia soittamaan”, Lennon kertoo äänitteellä.

Harrison, joka oli käynyt tapaamassa äitiään Liverpoolissa, palasi kuitenkin studioon bändin kanssa kuusi päivää myöhemmin.

Keskustelu on osa valtavaa koskaan aikaisemmin julkaisematonta arkistomateriaalia, joka pitää sisällään yli 120 tuntia äänityksiä sekä 50 tuntia videokuvaa, jonka ohjaaja Michael Lindsay-Hogg kuvasi Let It Be -albumin harjoitusten ja studiosessioiden aikana. Nyt, yli 50 vuotta myöhemmin, tätä materiaalia on käytetty kolmiosaisessa tv-dokumentissa The Beatles Get Back, jonka on tehnyt Oscar-palkittu Lord of the Rings -ohjaaja Peter Jackson. Dokumentti nähdään ensi kuussa Suomessa Disney+ suoratoistopalvelussa.

Let It Be on The Beatlesin kahdestoista ja viimeiseksi jäänyt albumi, joka oli täynnä erimielisyyksiä ja yhtyeen kahtiajakoisuutta. Albumin nimen piti alun perin olla Get Back (vuonna 1969), mutta nauhoitukset hyllytettiin yli vuodeksi kunnes vuoden 1970 alkupuolella aikaiseksi saatujen studiosessioiden nauhat annettiin yhdysvaltalaiselle tuottajalle Phil Spectorille Paul McCartneyn vastahakoisen suostumisen jälkeen.

Suurin osa albumista äänitettiin jo ennen yhtyeen edellistä levyä Abbey Road, mutta koska yhtyeen jäsenet olivat silloin tyytymättömiä siihen, se jäi toistaiseksi hyllylle. Phil Spector viimeisteli albumin ja lisäsi siihen orkesterin ja kuoron säestystä. McCartney ei ollut tästä mielissään, varsinkaan kappaleensa ”The Long and Winding Road” kohdalla, jonka hän oli tarkoittanut yksinkertaiseksi pianoballadiksi.