OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Suurtutkimus: Nämä ovat sähköautojen tärkeimmiksi koetut ominaisuudet – joka kymmenes olisi valmis ostamaan sellaisen hetimiten

Sähköautojen suosio on kovassa nosteessa. Kamux päätti selvittää, mitä kuluttajat toivovat eniten uuden teknologian menopeleiltä. Yli tuhat vastaajaa kerännyt Suomalaiset autokaupoilla 2021 -kyselytutkimus kertoo, että tärkein sähköautolta toivottava ominaisuus on mahdollisimman pitkä akunkesto. Seuraavaksi tärkeimpinä pidetään matalia käyttökustannuksia ja nopeaa latausaikaa.

Seitsemän vastaajaa kymmenestä ilmoittaa akunkeston tärkeimmäksi sähköauton ominaisuudeksi. Lisäksi noin puolet toivoo sähköautolta matalia käyttökustannuksia ja nopeaa latausaikaa. Vastaajat saivat valita kyselyssä useamman vaihtoehdon.

– Monelle sähköautoa harkitsevalle on ensisijaisen tärkeää, että sen toimintasäde ja latausmahdollisuudet soveltuvat omiin liikkumistarpeisiin. Kyselytutkimuksen vahvistama ajattelutapa näkyy selkeästi myös liikkeissämme, joissa asioivien asiakkaiden kysymykset sähköautoista liittyvät useimmiten juuri akkuun, sen lataamiseen ja toimintasäteen riittävyyteen. Siksi onkin innostavaa seurata, kuinka kovalla vauhdilla sähköautojen latausverkosto kehittyy – isoja harppauksia on otettu ihan jo viimeisen vuoden aikana. Parhaimmillaan sähköauton toimintasäde voi olla jopa 700 kilometriä yhdellä latauksella, mikä avaa aiempaa valtavasti enemmän mahdollisuuksia reissujen suunnitteluun, sanoo ekologisiin autoihin keskittyvän Konalan Kamux Green -myymälän myyntipäällikkö Hannes Vuorma.

Hänen mukaansa erityisesti naisvastaajat arvostavat sähköauton ekologisuutta.

– Heistä lähes neljä kymmenestä mainitsee sen tärkeänä ominaisuutena, kun miehistä saman tekee alle 20 prosenttia.

Jo kymmenys ostaisi sähköauton erittäin todennäköisesti

Joka kymmenes vastaaja ilmoittaa, että he päätyisivät hybridi- tai täyssähköautoon erittäin todennäköisesti, mikäli olisivat hankkimassa tai vaihtamassa autoa tänä vuonna. Näin vastaavien osuus on yli kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Suurinta asennemuutos on ollut kolmekymppisten keskuudessa, joista uuden teknologian kannalla oli edes jossain määrin vain 22 prosenttia vuonna 2018, mutta kolme vuotta myöhemmin jo noin puolet (49 %). Myös kuusikymppisten joukossa hybridi- tai täyssähköauton erittäin todennäköisesti hankkivien osuus on kasvanut paljon, eli kolminkertaiseksi.

– Asennemuutos on ollut valtava niinkin lyhyessä ajassa kuin kolmessa vuodessa. Suuri merkitys on varmasti sillä, millaisia teknologisia harppauksia sähköautoissa on otettu viimeisten vuosien aikana. Vielä kolme vuotta sitten moni saattoi ajatella, että periaatteessa sähköauto kuulostaa hyvältä, mutta olosuhteet eivät vielä mahdollista sellaisen sujuvaa käyttöönottoa. Nyt puitteet sähköautoilulle ovat jo hyvät, ja jatkossa ne vain paranevat, toteaa Vuorma.

Suomalaiset autokaupoilla 2021 -tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 28.1.–3.2.2021. Kohderyhmänä olivat 18–70-vuotiaat suomalaiset, jotka omistavat ajokortin, joiden taloudessa on auto ja jotka vastaavat autohankinnoista. Tutkimuksen lopulliseen kohderyhmään kuului 1005 vastaajaa, ja painotettuna se on valtakunnallisesti edustava otos sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Lähde: Kamux