OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ethän sheivaa kasvojasi: ihotautilääkärit kavahtavat monen suosimaa karvojenpoistomenetelmää

Ei-toivottujen ihokarvojen poistaminen kasvoista on varsin yleistä ja markkinoilta löytyy siihen lukuisia erilaisia työkaluja; on vahoja, teriä, lasereita ja valoimpulssihoitoja. Alluren The Science of Beauty -podcastissa puhunut ihotautilääkäri Kavita Mariwalla kuitenkin varoittaa, että kasvojen karvoja ei kannattaisi koskaan höylätä.

Mariwallan mukaan karvoitus ei ole yhdenvertaista kaikkialla kehossa. Kasvojen karvoitus on hentoa ja nukkamaista, niin sanottua vellus-karvaa. Sen sijaan kainaloiden ja häpyalueen karvoitus on terminaalista karvaa, joka on huomattavasti paksumpaa ja karkeampaa.

– Jos sheivaat kasvojen karvoja usein, etenkin tietyissä etnisissä ryhmissä vellus-karvat saattavat itse asiassa muuttua terminaalisiksi, hän varoittaa.

Hänen mukaansa ilmiö koske erityisesti Lähi-idän ja Etelä-Aasian naisia, mutta muillekaan kasvojen alueen sheivaaminen ei ole suositeltavaa.

– Kun sheivaamme, katkaistun karvan kärjestä tulee paksumpi. Tällöin karva voi takaisin kasvaessaan myös tuntua karkeammalta, muistuttaa ihotautilääkäri Laurel Naversen Geraghty lehdessä.

Toisin sanoen kasvoille ilmestyy sänki. Moni sääriä sheivaava on kenties tottunut sänkeen, mutta kasvoilla sänkimäinen sormituntuma voi olla erityisen ikävä. Vaikka karva ei todellisuudessa kasva takaisin paksumpana,  tylppäkärkinen karva voi erottua kasvoilla paremmin kuin pehmeä, nukkamainen karva.

– Siitä saattaa tulla ikävä noidankehä, jossa joudut sheivaamaan ylähuulta yhä useammin, koska katkaiset karvan jatkuvasti ihon pinnan kohdalta, Mariwalla lisää.

Valitse hellävarainen menetelmä – tai anna karvojen olla

Lisäksi tulee muistaa, että kasvojen iho on hyvin herkkä, joten tylsä tai likainen terä voi vahingoittaa sitä. Siksi onkin parasta valita mahdollisimman hellävarainen ja juuri itselle sopiva karvojenpoistotekniikka. Vaikka moni kokee sheivaamisen nopeaksi ja vaivattomaksi, kasvojen alueella tulisi aina suosia menetelmiä, jotka poistavat karvat juurineen. Sekä vahaus että pinsetit ovat sheivaamista parempia vaihtoehtoja, jotka eivät aiheuta sänkimäistä tunnetta, kun karvat kasvavat takaisin. Laser-karvanpoisto on yleensä tehokas ja pitkäkestoinen, joskin hintava, ratkaisu.

Viime kädessä on kuitenkin selvää, että karvoitus on täysin luonnollinen asia ja sen poistaminen tai poistamatta jättäminen on aina henkilökohtainen valinta.

Lähde: Allure