OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Näin hormonaalinen ehkäisy voi vaikuttaa ihoon

Ehkäisy on osa monen naisen arkea. Sopivan ehkäisymenetelmän löytäminen on tärkeää, mutta onneksi vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti. Hormonaalinen ehkäisy on hyvin yleinen valinta, mutta sillä voi olla myös haittoja. Hormonaaliseen ehkäisyyn saattaa liittyä esimerkiksi päänsärkyä, mielialojen heilahtelua ja jopa kohonnut veritulppariski, mutta usein arjessa ensimmäisenä näkyvät muutokset liittyvät ihoon.

Elimistön tavoin jokaisen iho on yksilöllinen. Toista ehkäisypilleri voi auttaa aknen hoidossa, mutta toiselle se voi aiheuttaa iho-ongelmia. Stylist pyysi asiantuntijoita selittämään, miten hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa ihoon.

Voiko ehkäisypilleri aiheuttaa aknea?

Hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa elimistön hormonitasapainoon, mikä puolestaan heijastuu ihoon.

– Ihosoluissamme on paljon hormonireseptoreita, jotka ohjaavat ihon erilaisia reaktioita. Esimerkiksi fibroblastit ovat erityisen herkkiä estrogeenille, joka edistää kollageenin ja hyaluronihapon tuotantoa ja antaa meille hehkuvan, säteilevän ihon. Testosteroni lisää talin tuotantoa, mikä lisää ihon rasvaisuutta. Estrogeeni edistää melaniinin tuotantoa, mikä voi aiheuttaa hyperpigmentaatiota, selittää Illuminate tohtori Sophie Shotter Illuminate Skin Cliniciltä sivustolla.

Yksi ehkäisymenetelmä ei välttämättä toimi samalla tavalla jokaisella. Parhaimmillaan iho-ongelmat katoavat ehkäisyn aloittamisen myötä kokonaan, mutta pahimmillaan pilleri voi laukaista aikuisiän aknen. Finnit ovat ehkäisypillerin usein mainittu mahdollinen sivuvaikutus.

– Se johtuu androgeeneistä, joista testosteroni on yksi yleisimmistä. Androgeenit aktivoituvat naisen elimistössä murrosiän tienoilla, aiheuttaen talintuotannon vilkastumista, mikä voi johtaa finnien puhkeamiseen, selittää Clinicben perustaja, tohtori Barbara Kubicka sivustolla.

Silti ehkäisypilleriä käytetään myös aknen hoidossa, joten eri vaihtoehdoista on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Aikuisten naisten aknen taustalla vaikuttavat monesti hormonimuutokset. Antiandrogeeninen yhdistelmäpilleri auttaa alentamaan androgeenin määrää ja hillitsemään ihon talin tuotantoa.

– Estrogeenia ja progesteronia sisältävä yhdistelmäehkäisypilleri on paras ehkäisymenetelmä tasapainottamaan ihoa ja laittamaan finnit kuriin, tohtori Kubicka toteaa.

Sen sijaan niin sanottu minipilleri, joka sisältää ainoastaan progestiinia, ei sovellu aknen hoitoon, sillä se tekee ihosta rasvaisemman ja voi pahentaa akneoireilua. Mikäli finnit lisääntyvät selvästi pillerin aloittamisen jälkeen, kannattaa lääkärin kanssa miettiä, voisiko joku toinen pilleri olla sinulle sopivampi vaihtoehto.

Voiko ehkäisypilleri aiheuttaa hyperpigmentaatiota?

Eräs hyperpigmentaation muoto, melasma, tunnetaan myös raskausnaamiona, koska se liittyy hormonitoimintaan. Melasmaa esiintyy myös e-pillerien käyttäjillä, sillä estrogeeni voi laukaista hyperpigmentaation. Tällöin kasvojen iholle, usein poskipäihin tai ylähuuleen, kehittyy ruskeita läiskiä.

– Jos suvussasi esiintyy melasmaa, tai sinulla on taipumus hyperpigmentaatioon, asiasta olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa pilleriä valitessa, sanoo tohtori Kubicka.

Paras keino välttää hyperpigmentaatiota on pysytellä poissa auringossa. Mikäli melasmaa kuitenkin ilmestyy iholle hormonaalisten muutosten seurauksena, voi jälkiä yrittää häivyttää kuorivilla aineiden ja retinolituotteiden avulla. Atselaiinihappo auttaa kirkastamaan ihoa ja tasoittamaan sen sävyä. Voimakkaita tuotteita käytettäessä ihon suojaaminen auringolta on kuitenkin entistä tärkeämpää. Vaikeissa tapauksissa apu saattaa löytyä ammattilaisen tekemistä hoidoista.

Lähde: Stylist