OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Nyt vietetään ruusukaalin teemaviikkoa: syysherkku on yllättävän monikäyttöinen

Ruusukaalia viljellään Suomessa ammattimaisesti muutaman kymmenen hehtaarin alalla. Satokauden tuoreet ruusukaalit ovat ilmestyneet kauppoihin, joten nyt on oivallinen hetki hankkia ruusukaalia keittiöön. Viljelijät lupaavat, että jos syksyn säätilanne jatkuu suotuisana, satoa saadaan ehkä riittämään jouluun saakka.

Perinteisesti ruusukaalia on Suomessa totuttu käyttämään kypsennettynä liharuokien lisäkkeenä. Syksyllä on varaa valita ruusukaalin seuraan porsaan- ja naudanpaistien lisäksi riistalihaa ja karitsaa. Ruusukaalit sopivat hyvin esimerkiksi hirvi- ja peurapaistien lisäkkeiksi. Ruusukaalit kannattaa keittää suolalla maustetussa vedessä. Kun teet kantaosaan ristiviillon, ajaksi riittää viisi minuuttia. Nauti joko heti tai jäähdytä välittömästi kylmässä vedessä, jolloin ruusukaalien väri kirkastuu. Jäähdytetyt, kypsennetyt ruusukaalit ovat mainio salaattiaines.

Hyviä ruusukaalien maustajia ovat sitrushedelmät sekä fenkolin ja aniksen siemenet. Pähkinät, mantelit ja siemenet, samoin kuin juustot ja kuivatut hedelmät sopivat ruusukaaliruokiin.

Monipuolinen ravintoarvo

Ruusukaali on energiapitoisuudeltaan yhtä kevyttä kuin kukkakaali. Se sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja. Kuitua ruusukaalista saa hyvin, ja etenkin C- ja K-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineista mm. folaattia. Ristikukkaiset kasvit, joihin kaalit kuuluvat, on havaittu hyödyllisiksi osana syövän ennaltaehkäisyä, tietenkin osana monipuolista ruokavaliota.

Ruusukaali kasvattaa pitkän varren, jonka hankasilmuihin muodostuu halkaisijaltaan kahdesta neljään senttimetrin keriä. Ruusukaalia kutsutaan myös brysselinkaaliksi, koska sen kerrotaan saaneen alkunsa Belgiasta. Nykyään myös Suomessa ruusukaalin suosio kasvaa.

Ruusukaalille nimettyä teemaviikkoa vietetään viikolla 41 (11.–17.10.2021).

Lähde: Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry