OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kuusi askelta, jotka pelastavat janoisen ihon

Ihmetteletkö, miksi finnejä saattaa puhjeta, vaikka iho tuntuu kuivalta ja kiristävältä? On syytä muistaa, että kuivunut iho ei ole sama asia kuin kuiva iho. Mikä tahansa ihotyyppi voi kuivua, jos riittävästä nesteytyksestä ei huolehdita.

– Vaikka jollakulla olisi rasvoittuva iho, voi silti kärsiä kuivumisesta. Tämä tarkoittaa, että talin tuotanto voi olla korkea, mutta ihon vesipitoisuus silti alhainen, selittää ihotautilääkäri Y. Claire Chang Alluren The Science of Beauty -podcastissa.

Onneksi helppo kikka paljastaa kärsiikö ihosi nestevajauksesta. Nipistä posken ihoa ja päästä irti. Janoinen iho rypistyy, eikä palaudu nopeasti ennalleen. Kuivunut iho tuntuu kireältä, sekä näyttää samealta ja veltolta. Tällöin veden juominen on tietenkin ensisijainen keino parantaa ihon kuntoa. Kuivalle iholle puolestaan ominaista on vähäinen talin määrä. Tällöin iho saattaa hilseillä ja kutista herkästi.

Vaikka et olisi varma siitä, kärsitkö kuivasta vai kuivuneesta ihosta, hyvä uutinen on, että ulkoiset hoitokeinot ovat kummassakin tapauksessa pitkälti samat. Allure listasi kuusi keinoa saada kuiva iho takaisin tasapainoon.

Kosteuta

On selvää, että kuiva iho kaipaa tehokasta kosteutusta. Varmista, että hoitorutiinisi vastaa ihosi tarpeita ja sisältää runsaasti emollientteja, humektantteja ja keramideja. Muista, että monet aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet ovat erittäin kuivattavia, joten myös rasvainen iho tarvitsee kosteuttavia tuotteita.

Hanki ilmankostutin

Ilmankostutin pelastaa talvi-ihon. Sijoita se sängyn viereen tai työpöydälle, jotta kuiva huoneilma ei kuivata ihoasi enempää.

Kuori tarpeen mukaan

Kuorinta on kuulaan ihon salaisuus. Kun iholle kertyy kuollutta ihosolukkoa, iho alkaa näyttää samealta. Ihotautien apulaisprofessori Francesca Fusco muistuttaa, että myöskään hoitotuotteet, kuten kosteusvoiteet, eivät silloin imeydy kunnolla. Hän suositteleekin kuorimaan ihoa säännöllisesti. Ihon kunnosta riippuen kuorinta voidaan yleensä tehdä kerran tai pari viikossa. Kuivaa ja herkkää ihoa pitää kuoria maltilla, sillä voimakas hankaaminen ja liian rajut tuotteet voivat vahingoittaa ihon suojavaippaa. Kemiallinen kuorinta on mekaanista kuorintaa hellävaraisempi vaihtoehto ja herkkäihoinen voi pysytellä miedommissa AHA-hapoissa. Rasvoittuvalle iholle sopivat rasvaliukoiset BHA-hapot, jotka auttavat myös epäpuhtauksien hoidossa.

Muista seerumi

Jos iho on jatkuvasti kuiva, kannattaa ihonhoitorutiiniin lisätä kosteuttavia tuotteita. Kosteusvoiteen rinnalle sopii ihoon nopeasti imeytyvä, tehokas seerumi.

– Seerumit eivät ole kosteusvoiteita ja päinvastoin, muistuttaa ihotautilääkäri Ross C. Radusky sivustolla.

Hän suosittelee kuivalle iholle hyaluronihappoa tai peptidejä sisältävää seerumia. Seerumi levitetään aina ennen kosteusvoidetta, jotta se pääsee vaikuttamaan iholla.

Kokeile vaseliinia

Kukapa olisi arvannut, että vaseliini sopii käytettäväksi kalliiden ihonhoitotuotteiden rinnalla, mutta edullinen monitoimituote auttaa sitomaan kosteuden iholle. Mount Sinain kosmeettisen ja kliinisen tutkimuksen johtaja Joshua Zeichner sanoo, että vaseliinia kannattaa levittää kosteusvoiteen päälle ennen nukkumaanmenoa. Tällöin seerumit ja voiteet eivät pääse haihtumaan iholta.

Mukauta ihonhoito vuodenaikoihin

Lämpötilan ja kosteuden muutokset vaikuttavat ihon kuntoon ja tarpeisiin.

– Talvi on erityisen ankara iholle, koska kylmä ja kuiva ilma voi aiheuttaa ihon kuivumista, kutinaa, hilseilyä ja herkistymistä. Kylmä ilma myös supistaa huokosia, hidastaa verenkiertoa ja vähentää talin tuotantoa, Radusky selittää.

Kun tähän lisätään vielä kuumat suihkut ja sisätilojen lämmitys, on kuivan ihon resepti valmis. Talvella ihonhoidossa onkin panostettava juuri kosteutukseen. Kesäaikaan iho selviää yleensä kevyemmällä kosteusvoiteella, mutta aurinko asettaa iholle uusia haasteita, jolloin SPF:n tärkeys korostuu.

Lähde: Allure