OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Vain reilu kolmasosa suomalaisista uskoo, että pankit ja rahoituslaitokset ovat läpinäkyviä luottojen kuluista

Klarnan tilaama kyselytutkimus osoittaa, että kuluttajat kaipaavat lisää läpinäkyvyyttä luottojen kuluihin. Vain 34 % suomalaisista on sitä mieltä, että pankit ja rahoituslaitokset ovat avoimia ja rehellisiä luottojen kuluista. 48 % suomalaisista tunnustaa, ettei ymmärrä eroa nimelliskoron ja todellisen koron välillä.

Jatkuvat luotot ovat esimerkki luotoista, joiden kokonaiskustannuksia kuluttajan voi olla hankala ennustaa ja ymmärtää. Kun kuluttajan on mahdollista maksaa luotostaan aina vain pienin vaadittu summa, johtaa se helposti siihen, että velan määrä pienenee hyvin hitaasti samalla kun kulut ja korot juoksevat. Tämä pidentää lainan maksuaikaa ja tekee lainasta usein myös odotettua kalliimman.

Kaikille luotoille asetetaan kiinteä päättymispäivä

Kuten monet muutkin alan toimijat, myös Klarna on aiemmin tarjonnut mahdollisuuden maksaa ostos useammassa erässä minimisummalla ja ilman kiinteää eräpäivää. Tämä joustava erämaksuvaihtoehto on nyt poistettu Klarnan kassoilta.

Niin kutsutut jatkuvat luotot, kuten esimerkiksi luottokortit ja tililuotot, ovat luottoalan standardituotteita. Niissä mahdollisuus maksaa velkaa pois omaan tahtiin voi tarjota kuluttajalle joustavuutta, mutta voi myös johtaa velan hallitsemattomaan kasvuun ja maksuajan pidentymiseen.

– Joustavan erämaksun poistaminen kassoiltamme on yksi neljästä uudistuksesta, joilla edistämme vastuullisempaa maksamista. Myöntämällä vain luottoja, joissa on kiinteä eräpäivä, tarjoamme maksutavan, jolla velka pienenee merkittävästi jokaisella lyhennyskerralla. Haluamme näin estää sen, että asiakas joutuu hankaluuksiin pitkien ja kalliiden lainojen kanssa, Jacob Segercrantz, Klarnan Suomen maajohtaja kertoo.

Siinä missä luottokortilla ja tililuotoilla kuluttaja voi tehdä ostoksia jatkuvasti luottorajan puitteissa ilman erillistä luottopäätöstä, Klarna tarkistaa kuluttajan luottokelpoisuuden jokaisen ostoksen yhteydessä. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin tilanteessa, jossa kuluttajan elämäntilanne on muuttunut hiljattain ja riski ajautua maksuvaikeuksiin on kohonnut. Uudistusten tavoite on asettaa uusi vastuullisempi standardi luottoalalle.

Lähde: Klarna