OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Voiko hiusten harmaantumista lykätä ruokavalion avulla?

Jotkut meistä odottavat ensimmäisiä harmaitaan malttamattomina ja toiset taas värjäävät ne nopeasti piiloon. Kumpikin vaihtoehto on täysin yhtä hyväksyttävä, mutta on tärkeää muistaa, että harmaat hiukset eivät automaattisesti tarkoita vanhuutta. Se, missä iässä hiukset alkavat harmaantua, riippuu pitkälti geeneistä. Joillekin hopeisia suortuvia voi ilmestyä jo parikymppisenä, kun taas toisilla harmaantuminen alkaa näkyä vasta eläkeiässä. Koska se sitten alkaakaan, hiusten harmaantuminen on normaali osa kehomme luonnollista kehityslkulkua.

– Hiusten harmaantuminen ei ole merkki sairaudesta, muistuttaa naturopatian lääkäri, tohtori Nigma Talib Poosh-sivustolla.

Tohtori Talib kuitenkin myöntää, että hiusten harmaantumisella on havaittu jonkin verran korrelaatiota tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden puutostilojen kanssa.

– Esimerkiksi kupari on yksi melaniinin komponenteista. Melaniini antaa ihollemme ja hiuksillemme niiden värin, hän toteaa.

Harmaantuminen johtuu hiuksen karvatupessa olevista melanosyyteistä, eli pigmenttisoluista. Ikääntyessämme melanosyyttien toiminta heikentyy ja hiljalleen ne lopettavat melaniinin tuotannon. Ilman melaniinin saantia hiukset alkavat menettää värinsä. Pooshin mukaan sellaiset ravinteet, kuten kupari ja B12-vitamiini, tukevat melanosyyttien toimintaa ja saattavat auttaa niitä pysymään aktiivisina pidempään.

Voiko hiusten harmaantumista siis hidastaa kuparin ja B12-vitamiinin avulla? Tieteellistä näyttöä yksittäisten ravintoaineiden tehosta ei juurikaan ole, mutta on selvää, että tasapainoinen ruokavalio yhdessä muiden terveellisten elämäntapojen hidastavat ikääntymisprosessia kaikkialla kehossa. Eikä lisäravinteista kohtuudella nautittuna pitäisi haittaakaan olla.

– Itse suosittelen kuparia, sekä muita vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä lisäravinteita hiusten ennenaikaisen harmaantumisen ehkäisyyn. Ne tukevat paitsi hiusten, myös ihon ja kynsien hyvinvointia, tohtori Talib sanoo.

Poosh laati listan ruoista, jotka edistävät hiusten hyvinvointia.

Mustat seesaminsiemenet

Usein tummat värit kielivät elintarvikkeen antioksidanttisesta voimasta. Tämä pätee myös mustiin seesaminsiemeniin. Ne ovat täynnä B-vitamiinia, hyviä rasvoja, proteiineja ja kuparia, jotka auttavat pitämään hiukset terveinä ja paksuina, sekä ehkäisemään hiusten ennenaikaisia ikääntymistä.

Bataatit

Bataatit ovat ihostaan ja hiuksistaan huolehtivien superruoka. Bataatit ovat täynnä A-, B6-, C-, D- ja E-vitamiineja, joiden lisäksi niistä löytyy roima annos rautaa, sinkkiä, kuparia, kaliumia, magnesiumia, niasiinia ja kalsiumia. Bataatit tukevat kokonaisvaltaisesti sekä hiusten että ihon hyvinvointia.

Kurkuma

Kurkumalla on monia tunnettuja terveysvaikutuksia. Kurkuma sisältää kurkumiinia, jonka voimakkaan antioksidanttiset vaikutukset taistelevat oksidatiivista stressiä vastaan. Stressitila elimistössä kiihdyttää solujen ikääntymistä, joten antioksidantit ovat ennenaikaista ikääntymistä pelkäävän parhaita kavereita.

Levät

Levät, kuten spirulina, ovat mitä parhaimpia superfoodeja. Ne ovat erittäin ravintorikkaita; spirulina sisältää runsaasti B-vitamiinia ja kauneuden kannalta tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa, kuparia ja sinkkiä. Spirulinaa saa kaupasta kätevästi jauheena, jota on helppo lisätä vaikkapa smoothieiden joukkoon.

Avokado

Avokadon rasvat tukevat sekä hiusten että päänahan hyvinvointia ja saavat hiukset kiiltämään terveinä. Avokado on suosittu ainesosa kotitekoisissa hiusnaamioissa, mutta parhaiten ravinteista pääsee nauttimaan avokadoja syömällä. Hyvien rasvojen lisäksi avokadot sisältävät melanosyyttien toimintaa tukevaa kuparia.

Lähde: Poosh