OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Hengitystieinfektiot jyrkässä nousussa – Mehiläisen näytteissä runsaasti koronaa, myös harvinaisempaa parainfluenssan muotoa

Hengitystieinfektiot ovat Mehiläisen laboratoriotutkimusdatan mukaan kovassa kasvussa – ja ajavat tiuhaan myös lääkärin vastaanotolle. Mehiläisessä otetuista Covid-19 -näytteistä jopa yli 5 % on nyt positiivisia. Rinoviruksen ohella testeissä löytyy tällä hetkellä myös ajoittain kovankin taudin aiheuttavaa parainfluenssan muotoa poikkeuksellisen paljon.

Tavallisten ja yleensä harmittomienkin infektioiden runsas määrä voi kuormittaa terveydenhoitojärjestelmää, sillä vakavien tautimuotojen määrä kasvaa runsaamman esiintyvyyden myötä. Mehiläisessä on keskikesästä alkaen asioitu lisääntyvästi ylähengitystieinfektioiden takia. Varsinainen influenssakausi ei ole vielä alkanut, mutta useita muita hengitystieviruksia on paljon liikkeellä.

– Hengitystieinfektioiden johdosta tehdyt lääkärikäynnit ovat Mehiläisessä lisääntyneet jopa kolmanneksella ja niiden laboratoriotutkimukset ovat jo yli kymmenkertaistuneet vuoden takaiseen vastaavaan jaksoon verrattuna, toteaa Mehiläisen laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen.

Hänen mukaansa rinoviruksen ohella testeissä löytyy tällä hetkellä parainfluenssa 3:a poikkeuksellisen paljon.

– Pikkulapsille ja riskiryhmille myös parainfluenssa saattaa aiheuttaa jopa sairaalahoitoon johtavan taudin, Hotakainen täydentää. 

Vaikka Covid-19 -taudi­­n takia otetut näytteet ovat viime viikkojen aikana vähentyneet, on positiivisten näytteiden osuus ollut selvästi nousussa.

– Covid-19 -tauti tai sen epäily on käyntisyynä enää muutamassa prosentissa infektiokäynneistä. Samalla syys-lokakuussa tutkituissa näytteissä koronalöydösten osuus on noussut jopa yli 5 %:iin, kun kesäkuun alkupuoliskolla tutkituista PCR näytteistä postitiivisten osuus oli alle 1 %:n luokkaa, Hotakainen selittää. 

Tyypillisesti joka toinen vuosi runsaammin esiintyvän RS-virusinfektion ennakoidaan nousevan viimevuotista voimakkaammaksi epidemiaksi ja myös sen tunnistaminen on siksi tärkeää.

Taustalla kohdennettu testaus, rajoitusten purku ja alhainen rokotuskattavuus

Mehiläisen konsultoiva mikrobiologian erikoislääkäri Simo Nikkari arvelee koronapositiivisten suhteellisen osuuden nousun heijastavan kohdennetumpaa testaamista sekä rajoitustoimien lieventymistä ja suhteellisen alhaista rokotuskattavuutta.

– Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien tulisikin viimeistään nyt hankkia täysi rokotesuoja jo oman terveytensä takia. Koko väestön nykyistä laajempi rokotuskattavuus vähentäisi sairastavuutta. Myös tulevaan influenssakauteen kannattaa varautua ottamalla influenssarokote, toteaa Nikkari.

Koronaviruspandemian yhteydessä keväällä 2020 huomattiin selkeä lasku muiden tavanomaisten ylähengitystievirusten esiintyvyydessä lähes maailmanlaajuisesti. Sairastamalla hankittu immuniteetti näitä nuhakuumetta aiheuttavia viruksia kohtaan on pandeemisen koronaviruksen tapaan melko lyhytkestoista. 

– Onkin mahdollista, että nyt syksyn aikana maksamme niin sanottua infektiovelkaa sairastamalla muita tavanomaisia hengitysteiden infektiotauteja, jotka varsinkin lapsilla ja ikäihmisillä voivat aiheuttaa ikäviä ja myös terveydenhoitojärjestelmää kuormittavia jälkitauteja, arvelee Nikkari.

Hänen mukaansa rokotusten ohella hengitystieinfektioilta suojautumisessa toimivat pandemian myötä tutuiksi käyneet keinot

– Käsien pesua ja yskimishygieniaa ei voi kyllin korostaa, hän päättää.

Lähde: Mehiläinen