OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Instagram / izumisuga

Unisex-muoti näkyy myös kengissä: vanha naisten klassikko on miesten tämän syksyn suosikki

Vaatteet jaotellaan usein aivan turhaan sukupuolen mukaan. Yhä useampi brändi on kuitenkin havahtunut tajuamaan, etteivät naiset aina halua vartaloa myötäileviä vaatteita, eivätkä miehet välttämättä maskuliinisuutta korostavaa räätälöintiä. Unisex-muoti onkin yleistynyt viime vuosina huimaa tahtia. Sukupuolettomat vaatteet antavat kuluttajille mahdollisuuden ilmaista itseään entistä vapaammin. Kenkien puolella kehitys kuitenkin laahaa pahasti perässä. Merkkilenkkareita lukuunottamatta valtaosa kengistä on suunnattu selvästi ainoastaan naisille tai miehille, ja suppean kokovalikoiman takia vastakkaisen sukuopuolen kenkäosastolla shoppaileminen on usein mahdotonta. Onneksi tilanteeseen on tulossa muutos.

Useat jalkinevalmistajat ovat viime aikoina koetellut sukupuolinormeja laajentamalla kokovalikoimaansa. Uraa uurtavat suunnittelijat, kuten Syro, Roker ja Rick Owens ovat jo tuoneet markkinoille korkokenkiä miesten koossa. Tänä syksynä sukupuolettomuus on laajentunut muotilehti Voguen mukaan myös toiseen perinteisesti naisten jalkineeksi miellettyyn suosikkiin; ballerinaan.

Klassiset ballerinat ovat olleet osa naisten pukeutumista jo 40-luvulta lähtien. Vaikka miespuoliset balettitanssijat toki ovat käyttäneet balettitossuja jo vuosia, ajatus ballerinoista miesten katumuodissa tuntuu yhä monesta vieraalta. Pandemia-aikana ilmiö on kuitenkin ottanut tuulta alleen. Keväällä 2020 Bode, Jil Sander ja Dries Van Noten toivat miesten ballerinat catwalkeille ja minimalistiset ballerinat korvasivat perinteiset puvunkengät tyylikkäiden pukujen parina. Pariisin muotiviikoilla miespuolinen muotivaikuttaja yhdisti Mary Jane -tyyliset ballerinat farkkujen ja bleiserin kanssa, Milanossa nahkaiset ballerinat oli yhdistetty raikkaan valkoiseen asuun.

Aivan kuten loafer tai chelsea-nilkkurit, ballerina on ikiaikainen klassikko, jonka käyttöä on turha rajoittaa sukupuolen mukaan. Jokainen ansaitsee vaatekaappiinsa parin ballerinoja, kengännumeroon katsomatta.

Lähde: Vogue, Instagram