OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Suomen Monikkoperheet ry

Marko Oikarainen viettää tänään isänpäivää Vuoden isänä: “En voisi olla onnellisempi”

Sosiaali- ja terveysministeriö on jälleen jakanut Väestöliiton esityksestä Vuoden Isä -palkinnon. Tänä vuonna yksi kolmesta palkitusta isästä oli kouvolalainen Marko Oikarainen, 49, jonka perheeseen kuuluvat vaimo Heli sekä pojat Olli, 7, Aleksi ja Topias, 5.

Marko on pitänyt kaikkien lastensa syntymän jälkeen useamman kuukauden perhevapaata aluepäällikön työstään. Palkinnon jakajien mukaan hän on lapsia hoitamalla edistänyt osaltaan tasa-arvoa perhe-elämässä. Perheellä ei myöskään ole Kymenlaaksossa perinteistä tukiverkostoa, joka auttaisi arjen tilanteissa, sillä lasten isovanhemmat asuvat pohjoisessa. Marko on kuitenkin sovittanut onnistuneesti työn ja vanhemmuuden ja harrastaa ja puuhaa lastensa kanssa paljon.

– Olen todella otettu tästä huomionosoituksesta. Olen vuosien varrella seurannut vuoden isien valintaa ja perusteluita lukiessani miettinyt, että wow mitä superisiä. Saadessani nyt itse Vuoden isä -palkinnon, en voisi olla onnellisempi, OHO TV:n tavoittama Marko hehkuttaa uutta titteliään.

Marko kokee palkinnon olevan myös tunnustus monikkoisyyttä kohtaan. Aleksi ja Topias ovat kaksoset ja Marko osallistuukin aktiivisesti Kaakon Monikkoperheet ry:n toimintaan. Hän on ollut mukana kehittämässä yhdistyksen monikkoperhevalmennusta tuomalla omaa näkökulmaansa valmennukseen. Hän näyttää osallistuvan isyyden esimerkkiä olemalla lastensa kanssa mukana vertaisperhetapaamisissa ja yhdistyksen tapahtumissa.

“Täydellinen ei tarvitse olla”

Vuoden isän valinnassa painavat tietyt kriteerit, mutta Markon mukaan hyvältä isältä ei vaadita supersankaruutta. Maalaisjärjellä pääsee hänen mukaansa pitkälle.

– Ole välittävä, rakastava, huolehdi, että lapsille on aina aikaa, ja muista, että asiasta kuin asiasta voi keskustella. Täydellinen ei tarvitse olla, jokainen kelpaa omana itsenään. Pitää kuitenkin olla kiinnostunut omista lapsistaan ja kuunnella mitä heillä on sanottavaa. Ja pitää muistaa, että lapset ovat yksilöitä, jopa ne identtiset kaksoset.

Marko tietää, että jokaisella perheellä on omat sääntönsä, joiden mukaan pyritään elämään. Kasvatusoppaita ei hänen mielestään kuitenkaan kannata lukea kuin “piru raamattua”. Sekä vanhemmat että lapset mokaavat välillä ja se on Markon mukaan ihan sallittua.

– Täytyy muistaa olla positiivinen ja rakentava; virheitä saa tehdä, mutta niistä pitää oppia. Tunteita saa ja pitääkin näyttää. Ja jos lasta joskus kovasti harmittaa, niin on ihan opettavaista asettua lapsen tasolle ja miettiä, että mikäs tämä harmituksen aihe nyt oikein onkaan, hän selittää.

Lasten kanssa täytyy myös olla läsnä, siitä Marko pyrkii pitämään kiinni. Hän ei anna kännykän varastaa huomiotaan silloin, kun hän puuhaa lasten kanssa.

– Lapsuus on lyhyt aika ja lapsuudessa rakennetaan vankka pohja tulevaisuudelle. Hassuttelu ja leikkisyys kuuluvat minun ja lasten arkeen, hän toteaa.

Myös isänpäivä kuluu perheeltä yhteisen laatuajan merkeissä. Markon mukaan luvassa on ainakin ulkoilua ja isänpäivälounas, sekä kenties pari yllätystä Vuoden isälle.

– Olen pikkaisen saanut vihiä, että pojat ovat päiväkodissa ja koulussa valmistelleet jotain isänpäiväksi. Voi siis olla, että sieltä on jotain kivaa tulossa. Ja saattaa olla että pojat tekevät kakun yhdessä äidin kanssa.

Lähteet: Suomen Monikkoperheet ry