OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Ethän turvaudu kuumiin suihkuihin talvipakkasilla? Kurkkaa, mikä on iholle ihanteellinen veden lämpötila

Juuri mikään ei tunnu kylmänä talviaamuna niin ihanalta kuin pitkä, höyryävän kuuma suihku. Se hellii mieltä ja lämmittää kehon ytimiä myöden. Asiassa on kuitenkin yksi suuri mutta. Kuuman suihkun jälkeen iho punoittaa, kiristää ja kutisee.

Iho on kylmien kuukausien aikana herkempi ja kaipaa entistä enemmän kosteutta, eivätkä kuumat suihkut valitettavasti auta asiaa. Liian lämmin vesi nimittäin kuivattaa ihoa ja vaarantaa sen suojakerroksen. Ihotautilääkäri Robert Anolik kertoo Vogue-lehdessä, ​mikä on iholle sopiva veden lämpötila.

Mikä on suihkun ihanteellinen lämpötila?

Kuuma vesi ärsyttää ihoa monella tapaa.

– Se aiheuttaa inflammaatiota, joka järkyttää ihon luontaista suojakerrosta. Lisäksi erittäin kuuma vesi voi huuhdella iholta sen luonnolliset öljyt, jotka ovat tärkeitä kosteustasapainon säilyttämisen kannalta, Anolik selittää lehdessä.

Paitsi että kuumat suihkut kuivattavat ihoa, ne voivat myös pahentaa jo olemassa olevia ihosairauksia tai oireita. Atooppinen tai talven kuivattama iho ei kaipaa kuumaa vettä. Anolikin mukaan haalea vesi onkin paras valinta ihon pesuun. Kädenlämpöiseltä tuntuva vesi on yleensä 37 asteen tienoilla. Anolik lupaa, ettei iholle sopiva suihku tunnu kylmältä, vaikka höryävän kuumaa vettä joutuukin välttämään.

Miten kylmä sää vaikuttaa ihoon?

Kuten suomalaiset hyvin tietävät, kylmä talvisää kuivattaa ihoa. Vaikka pakkaset saavat ihmiset hakeutumaan lämpimään, kodin lämmitys ja kuumat suihkut rasittavat ihoa entisestään.

– Kuumat suihkut ovat suosittuja juuri talvella, koska haluamme pitää kylmän loitolla, mutta kylmän ulkoilman ja kuuman suihkun yhdistelmä tuhoavat ihon suojakerrosta kaksin verroin, Anolik varoittaa.

Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksen ansiosta iho oireileekin usein juuri talviaikaan. Kesällä terveenä hehkunut iho onkin yhtäkkiä rutikuiva ja eloton. Onneksi ikäviä oireita voi helpottaa oikeanlaisella ihonhoidolla.

Miten huolehtia talvi-ihosta?

Talvella iho kaipaa hellyyttä. Se kannattaa muistaa myös kaupan kosmetiikkahyllyllä. Kesällä käyttämäsi tuotteet eivät välttämättä vastaa talvi-ihon tarpeita. Oikean puhdistustuotteen ja kosteusvoiteen valinta ovat ihon hyvinvoinnin kannalta aivan yhtä tärkeitä, kuin suihkun lämpötilan säätäminen. Voimakas, liian emäksinen saippua riisuu iholta sen luontaiset öljyt ja heikentää sen suojakykyä. Anolik suosittelee kuivan ja herkän ihon puhdistukseen mieluummin tuotetta, jonka pH on lähellä ihon omaa pH:ta.

Kun iho on talvella muutenkin kovilla, hellävaraisuus on avainsana ihonhoidossa. Suihkun jälkeen iho kannattaa taputella kuivaksi, sillä pyyhkeellä hankaaminen ärsyttää ihoa lisää. Kosteututkseen sopii yleensä mieto perusvoide, jonka koostumus valitaan ihon mukaan. Kuiva iho tarvitsee rasvaisempaa voidetta. Finneihin taipuvaiselle iholle Anolik taas suosittelee humektantteja, kuten hyaluronihappoa ja glyseriiniä sisältäviä voiteita.

– Ne antavat ihon hengittää, eivätkä yleensä pahenna aknen oireilua, hän sanoo.

Lähde: Vogue