OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kurkkaa kirja-arvostelu ja Adlibriksen alekoodi: Laura Frimanin Tauko haastaa kyseenalaistamaan omaa vaatesuhdetta

Laura Friman: Tauko. Gummerus 2021

Tauko, “jolloin luovuin vaateostoksista vuodeksi ja pilasin elämäni ehdoin tahdoin”. Tämä on radiosta tutun äänen ja himoshoppaaja Laura Frimanin näkemys vuoden mittaisesta haasteesta, jonka aikana hän ei ostanut yhtäkään uutta vaatetta. Ei pikamuotia, ei vastuullisia brändejä, ei kivijalkakauppoja, ei nettishoppailua, ei edes kirppislöytöjä. Pystyisitkö itse?

Shoppailusta pidättäytymisen ei pitäisi olla vaikeaa, löytyyhän meiltä kaikilta kaapeista jo enemmän kuin tarpeeksi vaatteita. Mutta miksi se silti kuulostaa niin suurelta koettelemukselta, että siitä täytyy lähteä kirjoittamaan kokonaisia kirjojakin? Kuten Friman oman lakkonsa aikana herää huomaamaan, shoppailussa on monesti kyse jostain ihan muusta kuin vaatteista. Monella meistä on ongelmallinen suhde kuluttamiseen. Shoppailusta, tai pikemminkin ostamisen aiheuttamasta hyvänolon tunteesta, tulee helposti riippuvaiseksi. Se voi olla kuin huumetta, jota on aina vain saatava lisää.

Muotimaailma tuottaa uusia trendejä jatkuvalla syötöllä. Somevaikuttajat rakentavat kiillotetun kuvansa luksusvaatteiden varaan. Kiitos pikavippien ja kulutusluottojen, sama elämäntyyli tuntuu olevan meidän kaikkien tavistenkin ulottuvissa. Nettishoppailun helppous ja somessa vastaan puskevat kohdennetut mainokset tekevät vaatteiden ostamisesta entistä houkuttelevampaa. Frimanin vaatelakko osuu koronavuoteen 2020, jolloin maailma jäi etätöihin ja koneen ääressä teki mieli hakea lohtua verkkokaupoista. Hän myöntää, että juuri verkkoshoppailusta pidättäytyminen tuntui vaikealta, koska klikkailun helppous oli erityisen koukuttavaa. Kun vaatelakko kävi ylivoimaiseksi, huomasi Friman hakevansa shoppailulle korvikkeita; neulomisesta kehkeytyi hänelle korona-ajan pakkomielle.

Vaatelakosta kehkeytyy lopulta Frimanille lopulta melkoinen itsetutkailun vuosi. Kirjoittaja alkaa ymmärtää, miten lapsuudessa opitut ajatusmallit, itsetunto-ongelmat ja kontrollin tarve vaikuttavat hänen kulutuskäyttäytymiseensä. Ja näinhän se juuri menee. Kuinka moni meistä oikeasti ostaa uutta vain tarpeeseen? Jos oma vaatesuhde mietityttää, kannattaa kysyä, mihin tarpeeseen shoppailu vastaa. Tauko on Frimanin kepeällä tyylillä kerrottu tarina yhden naisen matkasta kohti tiedostavampaa kulutusta. Ratkaiseeko yksi vaatelakko ympäristökriisin? Ei tietenkään. Mutta onko se askel oikeaan suuntaan ja voiko se auttaa yksilöä tunnistamaan omia haitallisia käyttäytymismallejaan? Varmasti.

Haluatko lukea lisää? Adlibris tarjoaa OHO TV:n lukijoille 10 prosentin alennuksen. Käytä koodia BLACK21 Adlibriksen sivulla. Koodi on voimassa yksityisasiakkaille 28.11.2021 saakka. Koodi ei koske oppikirjoja, digikirjoja, tai lahjakortteja.

Tauko

Sidottu, suomi, 2021

”Moni tarina elämässäni voisi alkaa lauseella: sen piti olla vitsi.”

Mitä tapahtuu, kun himoshoppaaja tekee julkisen uudenvuodenlupauksen ja menee vaatteidenostolakkoon? Seuraa tapahtumarikas vuosi, jolloin Laura Friman luopuu vaatehankinnoista – uusista ja kierrätetyistä, pikamuodista ja vastuullisista pikkubrändeistä. Ei mekkoa syntymäpäiville, ei kumppareita sienimetsään.

Tauko on riemastuttava, samastuttava ja suorasukainen kuvaus aiheesta, joka yhdistää lukuisia nykyihmisiä: tunteikkaasta ja hankalasta suhteesta kuluttamiseen. Se on myös kertomus itsetuntemuksesta, muistoista, rahankäytöstä, työelämästä, parisuhteesta, uusperheen arjesta – ja vuodesta 2020, josta tuli poikkeuksellinen useammallakin tavalla.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!