OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Propolis on mehiläisten ihmeaine, josta on lääkkeeksi moneen vaivaan

Hunajaa on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin eri kulttuureissa vuosisatojen ajan, mutta mehiläistarhoilta saadaan myös toista ihmeainetta. Propolis, eli kittivaha, on mehiläisten tuottamaa ainetta, jota ne käyttävät pesänsä korjaamiseen, halkeamien tiivistämiseen ja desinfiointiin. Propolis on suosittu luonnontuote muun muassa Italiassa ja Itä-Euroopassa. Myös Suomessa propolis-uutetta löytyy nykyään erilaisista terveys- ja hyvinvointiliikkeistä.

Vaikka hunaja ja propolis ovat kumpikin mehiläisvalmisteita, eivät ne ole sama asia. Propolis on ennen kaikkea immuunijärjestelmän toimintaa tukeva flunssakauden suosikki, joka voi helpottaa karheaa kurkkua. Vogue-lehden haastattelema ihotautilääkäri Whitney Bowe on sitä mieltä, että vuosisatoja vanhat huhut propoliksen terveyseduista pitävät paikkansa.

– Propolis näyttää vahvistavan immuunijärjestelmäämme. Se vaikuttaisi tasapainottavan mikrobiomiamme ja tällä taas on positiivinen vaikutus immuunijärjestelmäämme.

Ravitsemusterapeutti Mikaela Rueben kertoo, että propolis sisältää flavonoideja, jotka auttavat tukemaan ruoansulatuskanavan mikrobiston toimintaa, sekä tehostamaan kehon luonnollista kuona-aineiden eliminointiprosessia. Koska noin 70–80 prosenttia immuunijärjestelmästämme sijaitsee suolistossa, propolis voi sisäisesti nautittuna vaikuttaa terveyteemme monipuolisesti.

– Ei ole yllättävää, että ruokavaliolla voi vaikuttaa yleiseen terveyteen sekä elimiin, mukaan lukien ihoomme, Bowe lisää.

Propolis ihonhoidossa

Vaikka propolista tavallisesti nautitaan sisäisesti, voidaan sitä käyttää myös ihonhoidossa ja viime vuosina sen käyttö myös kosmetiikassa on yleistynyt. Todennäköisesti asiaa on osaltaan edistänyt Manuka-hunajan saama suuri suosio. Manukan tavoin propoliksella on antibakteerisia ominaisuuksia, joiden ansioista se soveltuu erinomaisesti haavojen ja ihottumien hoitoon.

– Tämän uskomattoman luonnontuotteen on todettu myös auttavan iho-ongelmiin… kuten akneen tai ekseemaan, Rueben paljastaa lehdessä.

Propolista löytyykin usein akne-iholle tarkoitetuista puhdistustuotteista ja kasvoöljyistä, joilla pyritään hillitsemään tulehduksia. Propoliksen hyödyistä vaikuttunut kosmetiikkavalmistaja Carly Stein sanoo käyttävänsä propolis-uutetta myös esimerkiksi auringon polttaman ihon hoitoon.

Entinen investointipankkiiri kertoo kärsineensä nuorena nielurisatulehduksista ja kurkkukivusta ja ravanneensa jatkuvasti lääkärillä. Italiassa opiskellessaan paikalliset suosittelivat hänelle propolista.

– Apteekkari antoi minulle tämän tinktuuran. Minun piti sekoittaa viisi tippaa veteen muutaman kerran päivässä. Aloin käyttää sitä ja toivuin täysin viidessä päivässä, hän kertoo.

Vuosia myöhemmin hän perusti Beekeeper’s Natural-yrityksen, jonka tuotteiden tähtiaine propolis on. Koska mehiläisten tulevaisuus on parhaillaan uhattuna, Stein toivoo, että ihmiset havahtuisivat näiden tärkeiden olentojen ahdinkoon. Hänen yrityksensä pyrkii huomioimaan ympäristön ja mehiläisten hyvinvoinnin.

– Me huolehdimme siitä, että mehiläisemme saavat elää torjunta-aineista vapaassa ympäristössä. Tuholaismyrkyt, erityisesti neonikotinoidit, ovat yksi suurimmista syistä mehiläisten joukkokatoon. Me luomme mehiläisille mahdollisimman puhtaan ja kestävän elinympäristön, hän lupaa.

Lähde: Vogue