OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kärsiikö ihosi krapulasta? Pelasta ihosi juomisen haitoilta

Pikkujoulusesonki on täällä, mikä tarkoittaa monelle paria ylimääräistä drinkkiä. Kuten jo hyvin tiedämmekin, alkoholilla on monia ikäviä vaikutuksia terveyteemme ja ulkonäköömme. Krapula ei tarkoita ainoastaan väsymystä ja pahoinvointia, vaan alkoholin liikakulutus tuntuu seuraavana päivänä koko kehossa. Kun peilistä näkyy aamulla kuiva, punoittava naama, tiedät, että myös iho on ottanut osumaa juhlahumussa. Itse asiassa juominen on yksi pahimmista asioista, joita voimme tehdä ihollemme.

Onneksi on olemassa lukuisia tapoja torjua ja hillitä juomisen aiheuttamaa tuhoa ihollamme. Glamour pyysi ihonhoidon asiantuntijoita kertomaan, miten voimme minimoida alkoholin haittavaikutukset sekä juomisen aikana että seuraavana aamuna.

Miten alkoholi vaikuttaa ihoon?

Alkoholi vaikuttaa ihoon monella tavalla ja harva niistä on positiivisia. Näkyvimmin alkoholi vaikuttaa ihoon sen kehoa kuivattavan vaikutuksen kautta.

– Alkoholi on diureetti, eli se lisää virtsan tuotantoa. Kun pissaat nesteitä ulos kehosta, poistuu myös ihosta kosteutta. Kuiva iho on samea ja epäterveen näköinen, selittää kasvohoitaja Jennifer Rock sivustolla.

Runsas alkoholin käyttö myös turvottaa. Siksi kasvot näyttävät usein seuraavana aamuna pöhöttyneiltä, eivätkä alkoholin kylkiäisenä nautitut suolaiset ja rasvaiset mätöt auta asiaa.

Alkoholi aiheuttaa myös tulehdusta kehossa.

– Tulehdus on ihon vihollinen. Tämä ei ole haitallista ainoastaan tulehduksellista ihosairauksista kärsiville, vaan se voi johtaa vapaiden radikaalien kautta ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen, varoittaa Megan Felton, yksi ihonhoitoyritys Lion/nen perustajista.

Alkoholi voi vaikuttaa ihoon myös epäsuorasti. Alkoholi esimerkiksi heikentää unen laatua. Riittävä unensaanti on erittäin tärkeää ihomme terveyden kannalta ja unenpuute näkyy kasvoilla muun muassa tummina silmänalusina, finneinä ja pitkällä aikavälillä ennenaikaisina ryppyinä.

Mitkä ovat ihon kannalta pahimmat juomat?

Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että sokeripitoiset alkoholijuomat ovat ehdottomasti ihon kannalta huonoimpia mahdollisia vaihtoehtoja. Sokerin nauttimisen myötä verensokeri nousee, mikä puolestaan kovettaa ihon kollageenisäikeitä ja edistää näin ihon ikääntymistä.

– Sokeri kohottaa veren insuliinitasoja, mikä aiheuttaa tulehdusta koko kehossa. Tämä vilkastuttaa myös talin tuotantoa, mikä ilmenee finneinä, Rock lisää.

Ja vaikka punaviinin terveyshyödyistä puhutaan paljon, valitettavasti kyseessä on yksi ihon kannalta pahimmista juomista.

– Punaviini kuuluu histamiinin vapauttajiin, joten se voi saada kasvot lehahtamaan. Tästä syystä se on huono valinta iholle erityisesti, jos olet altis punoitukselle tai sinulla on ruusufinni, selittää tohtori Kaywaan Khan.

Entä mitä sitten kannattaisi juoda? Ilmiselvä vastaus on tietenkin vesi. Vaikka et malttaisi pidättäytyä alkoholista kokonaan, kannattaa drinkkien välillä nauttia lasi vettä. Rock suosii kirkkaita juomia, kuten giniä, vodkaa tai tequilaa, jotka ovat iholle vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Hän kehottaa myös valitsemaan illan viimeisiksi drinkeiksi hard seltzer -juomia, joissa on vähemmän kaloreita ja alkoholia.

Miten hoitaa ihoa seuraavana päivänä?

Vaikka monet meistä tilaavat krapulapäivänä pizzaa kotisohvalle, iho kaipaa aivan toisenlaista huolenpitoa. Aamun tärkein tavoite on laittaa kehon ja ihon nestetasapaino kuntoon. Se ei tarkoita pelkästään veden juomista, Rock sanoo.

– Käytä ilmankostuttimia helpottamaan kuivuutta ja käytä kosteuttavaa kasvosuihketta läpi päivän.

Vaikka mättöruoka houkuttaa, keho ja iho hyötyvät krapulapäivänä terveellisistä valinnoista.

– Vältä krapulahampurilaista ja yritä valita lautaselle ruokaa, josta saat antioksidantteja ja proteiinia, Rock vinkkaa.

Ihon krapulaa voidaan helpottaa oikeanlaisilla tuotteilla ja apuvälineillä (esimerkiksi kylmä kasvorulla auttaa vähentämään turvotusta), mutta ennaltaehkäisy on aina tehokkain keino. Kuten sanottu, alkoholin määrän rajoittaminen on paras tapa, mutta juhlailtaan mahtuu muitakin toimenpiteitä. Skin+IQ:n vanhempi lääkäri Oksana-Georgia M suosittelee nauttimaan tukevan aterian joko alkoholin kanssa tai sitä ennen, sillä tyhjään vatsaan juominen saa alkoholin nousemaan nopeammin päähän.

Rockin tärkein ihonhoitoneuvo on puhdistaa kasvot huolellisesti ennen nukkumaanmenoa. Meikit kasvoilla ei toki saisi muutenkaan mennä sänkyyn, mutta etenkin raskas bilemeikki on syytä poistaa kasvoilta huolellisesti. Illan ihonhoitorutiinissa kannattaa panostaa kosteuttaviin seerumeihin ja naamioihin, jotka voi jättää kasvoille nukkumaan mennessä.

Loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on suhtautua juomiseen vastuullisesti. Se hyödyttää terveyttä kokonaisvaltaisesti sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Lähde: Glamour