OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Vianor

Miten täyssähköautojen ja hybridien huolto eroaa polttomoottoriauton huollosta?

Täyssähköauton huollattaminen on yleisesti ottaen selvästi edullisempaa kuin bensiini- tai dieselauton. Hybridit puolestaan vaativat lähes samanlaista huoltoa kuin perinteiset polttomoottoriautot. Rengas- ja autonhuoltoketju Vianorin mukaan erityistä huomiota kannattaa kiinnittää sähköauton jarrujen ja alustan kuntoon, sillä sähköautoissa ne voivat kärsiä toisentyyppisistä ongelmista kuin polttomoottoriautoissa.

Siinä missä perinteisessä polttomoottoriautossa on paljon liikkuvia osia ja samalla paljon mahdollista huollettavaa, täyssähköauton moottorissa ja voimansiirrossa liikkuvia osia on vain murto-osa tuosta määrästä. Tämä vähentää huolto- ja korjaustarpeita ja laskee niihin liittyviä kustannuksia, mutta ei kuitenkaan poista niitä täysin.

– Suurin ero tulee siitä, että moottoriöljyä ja öljynsuodatinta ei tarvitse vaihtaa, eikä sähkömoottori muutenkaan tarvitse yhtä säännöllistä huoltoa kuin polttomoottori. Samoin vaihdelaatikkoon liittyvät huollot ja korjaukset jäävät pois, summaa Vianorin autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Esimerkiksi jarruja ja ilmastointia tulee kuitenkin huollattaa, ja myös auton sähköjärjestelmät saattavat joskus tarvita huoltoa tai korjausta.

Sähköauton huolto ja korjaus on hyvä teettää ammattilaisella

Hybridiautoissa on polttomoottori ja lisäksi avustava sähkömoottori. Hybridit siis vaativat monia samanlaisia korjauksia ja huoltoja kuin perinteiset polttomoottoriautot. Usein hybridiautojen käynnistimien ja latureiden rakenne on kuitenkin erilainen kuin perinteisessä polttomoottoriautossa.

– Jos käynnistimeen tai laturiin tulee vikaa, niiden erilaisen rakenteen vuoksi korjaaminen ei ole yhtä suoraviivaista kuin polttomoottoriautoissa. Näitä vikoja on kuitenkin ainakin toistaiseksi ollut hyvin vähän, Alanko kertoo.

Täyssähköautojen ja hybridien huollot ja korjaukset kannattaa yleensä teettää asiaan pätevöityneessä autohuollossa.

– Sähköautojen korjauksessa ja osin huolloissakin toimitaan monesti korkeajännitekomponenttien kanssa. Tällöin huoltoja saavat tehdä vain henkilöt, joilla on siihen asianmukainen koulutus. Turvallisuuden kannalta on myös ehdotonta, että käytössä on oikeat työkalut ja mallikohtaiset ohjeet esimerkiksi auton jännitteettömäksi tekemiseen, Alanko summaa.

Huomioi jarrujen huolto ja tarkastuta alusta

– Täyssähköautoissa ja hybrideissä jarrujen käyttö on merkittävästi vähäisempää, koska monet normaalit jarrutukset tehdään itse asiassa energian talteenotolla, jossa varsinaisia jarruja ei käytetä ollenkaan. Tämä vähentää jarrupalojen ja -levyjen kulumista selvästi, mutta Suomen olosuhteissa jarrujen käyttämättömyys myös helposti aiheuttaa niiden jumiutumista, jolloin kuluma voi olla tavallista nopeampaa, Alanko sanoo.

Auton akkujen tuoma lisäpaino ja huonokuntoisilla teillä ajaminen puolestaan kuluttavat alustan niveliä ja muita osia enemmän kuin polttomoottoriautossa. Siksi onkin hyvä tarkastuttaa sähköauton alusta säännöllisesti. Samalla varmistetaan, että akkuihin ei ole tullut iskuja alapuolelta.

– Pienikin isku akustoon voi aiheuttaa turvallisuusriskin, vaikka heti iskun jälkeen ei mitään tapahtuisikaan, Alanko muistuttaa.

Lähde: Vianor