OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Napostelu kuriin: Valitse välipala joka pitää kylläisenä pitkään

Välipalat auttavat pitämään vireystilaa yllä aterioiden välissä, mutta napostelun kanssa mennään helposti metsään. Liian usein turvaudumme kiireessä suklaapatukkaan, tai löydämme itsemme raskaan työpäivän päätteeksi keksipaketin kanssa sohvalta lojumasta. Vaikka söisi muuten terveellisesti, voi päivän mittaan nautituista välipaloista kertyä salakavala kaloripommi. Siksi välipalan valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Lifestyle-sivu Poosh listasi vinkkejä, jotka auttavat sinua valitsemaan terveellisempiä välipaloja, jotka antavat energiaa silloin, kun sitä tarvitset, mutta myös pitävät sinut kylläisenä pitkään.

Tarkastele suhdettasi ruokaan

Terveellisissä ruokailutavoissa on kyse muustakin kuin siitä, mitä laitat suuhusi. Sillä, millaisia ajatuksia ja tunteita ruokaan liittyy, on valtava merkitys. Jos välipalat ovat sinulle lohturuokaa, sorrut todennäköisemmin naposteluun ja epäterveellisiin vaihtoehtoihin. Kun suhteesi ruokaan on terveellä pohjalla, on tasapainoisen ruokavalion noudattaminen helpompaa. Pooshin mukaan mindfulnessin harjoittaminen ennen ruokailua voi auttaa sinua valitsemaan ravitsevampia ruokia.

Kun seuraavan kerran tunnet tarvetta tarttua välipalaan, tarkastele tuntemusta. Oletko oikeasti nälkäinen, vai kenties sittenkin janoinen tai vaikkapa vain tylsistynyt? Jos vaistosi kehottaa sinua valitsemaan sokeripitoisia, prosessoituja ruokia, voi se viestiä esimerkiksi siitä, että olet väsynyt tai stressaantunut.

Vältä prosessoituja ruokia

Prosessoidun ruoan vaarat ovat varmasti jokaisen tiedossa, mutta varsinkin välipalaostoksilla koriin tulee helposti valittua sokeripitoisia herkkuja ja korkeasuolaisia eineksiä. Valitettavasti ne sisältävät yleensä hurjasti energiaa ja lisäaineita. Sen lisäksi, että prosessoitu ruoka on todennäköisesti epäterveellistä, ei se myöskään anna samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin ravintorikkaat ja kuitupitoiset elintarvikkeet. Niinpä sorrut myös syömään enemmän.

Suosi vihanneksia ja laadukasta proteiinia

Välipalaksi kannattaa valita enimmäkseen tuoreita, terveellisiä elintarvikkeita. Esimerkiksi vihannekset ja hedelmät ovat ihanteellinen välipala. Paitsi että ne antavat päivääsi energiaa, ne myös tukevat terveyttäsi monipuolisesti. Vihannekset ovat täynnä vitamiineja ja hivenaineita, jonka lisäksi niiden sisältämä kuitu auttaa säilyttämään kylläisyyden tunteen pitkään.

Myös proteiinipitoinen välipala on auttaa sinua pysymään kylläisenä seuraavaan ateriaan saakka. Valitse aina laadukasta proteiinia, kuten chia-siemenistä valmistettu vanukas, tai maustamatonta jogurttia marjojen kera. Pähkinät ja siemenet sisältävät proteiinin lisäksi paljon terveellisiä rasvoja ja kuitua.

Tuoreita vihanneksia, hedelmiä, laadukkaita proteiineja ja täysjyvätuotteita kannattaa suosia myös muilla päivän aterioilla.

Huolehdi nesteytyksestä

Riittävä nesteytys on yksi päivän tärkeimmistä asioista. Koko elimistö toimii paremmin silloin, kun nestetasapaino on kunnossa. Veden juominen edistää myös kylläisyyden tunnetta ja auttaa torjumaan mielitekoja.

Kaikkea nestettä ei tarvitse nauttia veden muodossa; esimerkiksi runsaasti vettä sisältävä vesimeloni on kevyt mutta terveellinen välipala.

Lähde: Poosh