OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kojihappo tutuksi: tehoaineesta apua pigmenttiläiskien hoitoon

Ihonhoidossa ponnahtaa jatkuvasti esiin uusia ja usein vaikeanimisiä ainesosia. On hyaluronihappoa, niasiiniamidia ja salisyylihappoa, joiden kaikkien luvataan saavan ihmeitä aikaan iholla. Uusin hehkutettu ainesosa on kojihappo; mutta mikä se oikein on ja mitä se tekee? Glamour pyysi ihonhoidon asiantuntijoita kertomaan, mikä kojihappo on miehiään.

Luonnollisesti sienistä saatava kojihappo tunnetaan pääasiassa sen ihoa kirkastavista ominaisuuksista. Sitä löytyykin pääasiassa ihonsävyn tasoittamiseen tarkoitetuista tuotteista.

– Se toimii hillitsemällä tyrosinaasin, melaniinia muodostavan entsyymin, toimintaa ihossa, selittää tohtori Fiona McCarthy sivustolla.

Kuten jo tiedämmekin, melaniini on pigmentti, joka antaa iholle värin ja on vastuussa myös iholle muodostuvista tummista läiskistä. Tohtori McCarthyn mukaan kojihappo auttaa sekä ennaltaehkäisemään hyperpigmentaation syntyä että häivyttämään jo syntyneitä pigmenttiläiskiä. Tuloksena on tasaisempi, kirkkaampi iho.

Lisäksi kojihappo toimii antioksidanttina.

– Se voi neutraloida vapaita radikaaleja, jotka voivat aiheuttaa ihon sameutta, ennenaikaisia juonteita, hyperpigmentaatiota sekä punoitusta, luettelee tohtori tamiseen”, sanoo tohtori Ifeoma Ejikemen.

Lopuksi, hapolla on antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, joiden ansiosta se sopii myös epäpuhtaan ihon hoitoon.

– Se on loistava ainesosa aknesta kärsiville, koska toisin kuin useimmissa muissa hapoissa, siinä yhdistyvät nämä molemmat ominaisuudet, ylistää tohtori Sophie Shotter.

Kenelle kojihappo sopii?

Vaikka sana happo kuulostaa hurjalta, kojihappo sopii useimmille ihotyypeille. Yleisesti ottaen kojihapon käytöstä hyötyvät kaikki, jotka kamppailevat hyperpigmentaation kanssa.

– Se sopii pisamiin, tulehduksen jälkeiseen hyperpigmentaatioon tai melasmaan, sanoo tohtori Shotter.

Tohtori McCarthyn mukaan ainetta voidaan käyttää yksinään tai yhdessä ihoa vaalentavan hydrokinonin kanssa. Vaikka kojihappo on yleensä hyvin siedetty aine, kuten monet muut tehoaineet, voi se aiheuttaa joillekin ihoärsytystä.

– Suosittelen aina aloittamaan alhaisilla pitoisuuksilla ja lisäämään uudet ainesosat ihonhoitoon vähitellen, hän huomauttaa.

Koska kojihappo kuorii ihoa voimakkaasti, tohtori Ejikeme kehottaisi erittäin kuivan tai herkän ihon omaavia välttämään ainesosaa kokonaan.

– Se on erinomainen normaalille, rasvaiselle tai sekaiholle, hän lisää.

Kojihappo on helppo sisällyttää päivittäiseen ihonhoitorutiiniin, sillä sitä löytyy erilaisista tuotteista putsareista seerumeihin. Lisäksi se toimii hyvin yhdessä muiden ihoa kirkastavien ainesosien, kuten C-vitamiinin ja niasiiniamidin, kanssa. Yksi asia, joka kojihapon käytössä on syytä muistaa, on auringolta suojautuminen.

– Muuten päädyt vain aiheuttamaan lisää aurinkovaurioita yrittäessäsi hoitaa jo olemassa olevaa ongelmaa, tohtori Shotter varoittaa.

Lähde: Glamour