OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Bruce Springsteen kauppasi oikeudet musiikkiinsa – hintalappu rikkoi aiemmat ennätykset

Bruce Springsteen on myynyt oikeudet musiikkituotantoonsa Sony Music Entertainmentille, ollen samalla suurin yksittäisen artistin koskaan tekemä kauppa tuotannostaan huikealla noin 550 miljoonan dollarin hintalapulla. Sony Music Entertainment, joka omistaa Columbia-levymerkin, on ollut Pomon tuotannon vakio levy-yhtiö viiden vuosikymmenen ajan.

Sony vahvisti tapahtuneen kaupan ja Springsteen kommentoi sitä seuraavasti:

“Olen artisti, joka voi todella sanoa tehneensä oikean valinnan, kun tein levytyssopimuksen Columbia Recordsin kanssa vuonna 1972.”, Springsteen kertoi Sonyn julkaisemassa lausunnossa myös: ”Viimeisten 50 vuoden aikana Sony Musicin miehet ja naiset ovat kohdelleet minua suurimmalla kunnioituksella taiteilijana ja ihmisenä. Olen innoissani siitä, että yritys ja ihmiset, jotka tunnen ja joihin luotan, pitävät jatkossakin huolta perinnöstäni.”

Jättimäisen kaupan tarkempia ehtoja ei tuotu julkisuuteen, mutta kaupan arvo on noin 550 miljoonaa dollaria molempien osapuolien vahvistuksella. Sony on kuitenkin tarkentanut, että pääsopimukseen sisältyy kaksi erillistä sopimusta – yksi pitää sisällään oikeudet Springsteenin äänitetyistä teoksista ja toinen hänen laulunkirjoitusoikeuksistaan, eli musiikin julkaisemisesta. Kustannushankinnan rahoituksesta vastasi osittain Eldridge, yksityinen sijoitusyhtiö, jonka muihin mediasopimuksiin on kuulunut rock-yhtye Killersin katalogi.

Springsteenin sopimus, joka allekirjoitettiin hieman ennen kiitospäivää, antaa Sonylle täyden omistusoikeuden tähden mittavasta kokoelmasta klassikoksi muodostuneista kappaleista, kuten “Born to Run”, “Born in the U.S.A.” ja ” Blinded by the Light”.

Vastaavanlaisen sopimuksen tuotannon kauppaamisista ovat tehneet myös esimerkiksi Bob Dylan, Paul Simon, Stevie Nicks, Shakira, Neil Young ja monet muut tähdet. Dylanin sopimus Universal Music Publishing Groupin kanssa viime vuonna koski vain hänen laulunkirjoitusoikeuksistaan, ja sen arvoksi arvioitiin yli 300 miljoonaa dollaria. Springsteenin tekemä ennätys saattaa kuitenkin rikkoutua lähiaikoina, sillä myös edesmenneen David Bowien perikunta on huhujen mukaan miettinyt samankaltaista sopimusta.