OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vuoden rajakoira Alma. Kuva: Jukka Pätynen/koirakuvat.fi

Vuoden 2021 virkakoirat palkittiin – esittelyssä rajakoira Alma, vankilakoira Vilma, poliisikoira Rami, sotakoira Tonni sekä tullikoira Vimma

Tänä vuonna palkinnon vastaanottavat rajakoira Alma, vankilakoira Vilma, poliisikoira Rami, sotakoira Tonni sekä tullikoira Vimma. Palkittavat koirat ovat tahoillaan valinneet Rajavartiolaitos, Rikosseuraamuslaitos, Poliisi, Puolustusvoimat ja Tulli. Kaikki Vuoden virkakoirat ovat toimineet ansiokkaasti tehtävässään ihmisen apuna.

– Vuoden virkakoirien esittely on aina ollut yksi joulukuussa järjestettävien Koiramessujen kohokohdista. Virkakoirat edustavat parhaimmillaan sitä, mihin kaikkeen koira pystyy. Sekä koiraharrastajat että suuri yleisö arvostavat virkakoiratoimintaa korkealle. Olemme tästä Kennelliitossa erittäin kiitollisia ja haluan onnitella kaikkia Vuoden 2021 virkakoiria, sanoo hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen Kennelliiton tiedotteessa.

Vuoden 2021 virkakoirat vastaanottavat palkintonsa 18.12.2021 Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden rajakoira 2021

Vuoden rajakoira 2021 on belgianpaimenkoira malinois Suhteellisen Vieteri “Alma”. 5-vuotias Alma työskentelee yhdessä ohjaajansa, vanhemman rajavartijan Paula Vataan kanssa Nuijamaan rajatarkastusasemalla. Alma on koulutettu henkilöiden etsintään, jäljestämiseen, esineiden etsintään ja lisäkoulutuksena Almalla on asiakirjojen etsintä.

Koiran ohjaaja on yhdessä Alman kanssa pitkäjänteisesti kehittänyt koirien käyttötaktiikkaa rajanylityspaikalla. Lisäksi he ovat aktiivisesti pyrkineet kehittämään asiakirjan tunnistamisen ammattitaitoa. Kaksikko pystyy toimimaan rajanylityspaikan lisäksi luotettavasti myös maastorajalla. Vataan ja Alman ammattitaito on tunnustettu myös rikoksentorjunnan puolelta ja heitä onkin pyydetty mukaan avustamaan kotietsinnöissä.

Vuoden vankilakoira 2021

Vuoden vankilakoira 2021 on labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter “Vilma”. 6-vuotias Vilma työskentelee Jokelan vankilassa yhdessä ohjaajansa, vartija Heidi Ristimäen kanssa. Vilma on koulutettu etsimään huumeita, aseita, esineitä sekä jäljestämään.

Vilma on hyvin varmatoiminen ja tasaisen vahva työmyyrä, joka pystyy erinäisistä loukkaantumisistaan huolimatta työskentelemään monipuolisesti vankilassa luottaen niin itseensä kuin ohjaajaan. Sinnikäs Vilma onkin pystynyt nousemaan takaiskujen jälkeen aina takaisin samalle tai jopa paremmalle tasolle.

Vuoden poliisikoira 2021

Vuoden poliisikoira 2021 on labradorinnoutaja Rami. 4-vuotias Rami työskentelee ohjaajansa. vanhemman rikoskonstaapeli Valtteri Majaniemen kanssa Tampereen pääpoliisiasemalla paljastavassa rikostutkinnassa. Rami on koulutettu käteisen rahan, huumausaineiden ja ampuma-aseiden löytämiseen.

Parivaljakko on täydentänyt poliisin huumausainetutkinnan toimintaa ja kenttävalvontaa lukuisilla suurilla ja merkityksellisillä takavarikoilla. Majaniemi ja Rami ovat lisäksi avustaneet rikostutkinnassa monesti muita poliisiyksiköitä kuten myös Tullia ja Rikosseuraamuslaitosta.

Vuoden sotakoira 2021

Vuoden sotakoira 2021 on labradorinnoutaja Varjoahon Nasta Poika “Tonni”. 9-vuotias Tonni työskentelee Lapin lennostossa yhdessä ohjaajansa, ylivääpeli Miikael Koiviston kanssa. Tonni on koulutettu jäljestämiseen, pienesine-etsintään, huumausaine-etsintään ja henkilöetsintään.

Aina tehtäville ja harjoituksiin valmis Tonni on perusluonteeltaan periksiantamaton. Koivisto kuvaileekin, että koira tekee aina kaikkensa ohjaajansa eteen. Pitkän uran aikana Tonni on ollut myös mukana antamassa virka-apua niin Poliisille, Tullille kuin Rajavartiolaitoksellekin huumeiden ja kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.

Vuoden tullikoira 2021

Vuoden tullikoira 2021 on labradorinnoutaja Jokatolan Vimma “Vimma”. 6-vuotias Vimma työskentelee pääsääntöisesti Vartiuksen raja-asemalla itärajalla yhdessä ohjaajansa, tullitarkastaja Niko Jokelan kanssa, mutta koirakko on tullut myös tutuksi ympäri Suomen raja-asemilla ja ylityspaikoilla. Vimma on koulutettu savukkeiden ja huumausaineiden etsintään.

Uransa aikana Vimma on paljastanut lukuisia savukkeiden salakuljetusyrityksiä, joista suurin oli vuonna 2020 paljastunut 200 000 savukkeen löytö. Takavarikoitujen savukkeiden, kaikkiaan yli 300 000 kappaletta, lisäksi Vimma on ollut mukana useassa huumausaineiden takavarikossa.

Lähde: Suomen Kennelliitto ry