OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Näillä vinkeillä varmistat paloturvallisen joulun

Joulun pyhinä on rentoutumisen ja tunnelmoimisen lisäksi tärkeää kiinnittää huomiota turvallisuuteen. Muista ainakin paloturvallisuus kynttilöiden kanssa, asianmukaiset alkusammuttimet, palovaroitinten toimivuus sekä häkävaroitin, jos asunnossasi on tulisija, muistuttaa Suomen Palopäällystöliitto ry.

Kodin vaaranpaikat liittyvät eritoten kynttilöiden polttamiseen ja tulisijoihin. Kynttilöiden huolimaton polttaminen muodostaa merkittävän paloturvallisuusriskin jouluna. Kynttilät tuovat jouluun valoa ja tunnelmaa., mutta niitä poltettaessa on otettava huomioon paloturvallisuus: kynttilät tulee asettaa palamattomalle ja tukevalle alustalle tarpeeksi kauas syttymisherkistä materiaaleista. Muista myös, että kynttilää ei saa koskaan jättää palamaan yksin – viimeinen huoneessa sammuttaa kynttilät lähtiessään tukahduttamalla tai varovasti puhaltaen.

Etenkin joulukiireiden tohinassa kynttilänjalka saattaa kuitenkin kaatua tai jokin saattaa osua kynttilän liekkiin ja syttyä palamaan. Tällaisten tilanteiden varalle jokaisesta kodista tulisi löytyä käsisammutin tai sammutuspeite. Riittävän ajoissa aloitetut alkusammutustoimet voivat estää suuremman vahingon syntymisen.

Varovaisen tulenkäytön ja alkusammutusvälineiden lisäksi on hyvä muistaa tarkistaa kodin palovaroittimien toimivuus. Toimiva palovaroitin on halpa henkivakuutus. Yleisesti palovaroittimet tulisi vaihtaa säännöllisesti valmistajan määrittelemän käyttöiän mukaan. Yleensä palovaroitinten käyttöikä on 5–10 vuotta. Kodin jokaisen palovaroittimen paristo puolestaan on hyvä vaihtaa kerran vuodessa.

Jos asunnossasi on tulisijoja tai kaasu- tai polttotoimisia laitteita, on myös häkävaroitin oleellinen. Häkävaroitin reagoi ilmassa kohonneeseen hiilimonoksidin määrään. Häkää on ihmisen mahdotonta havaita itse, sillä se on hajuton, mauton ja väritön myrkkykaasu. Häkävaaran riskiä voit pienentää myös kiinnittämällä huomiota tulisijan oikeaoppiseen käyttöön ja huolehtimalla kaasulaitteiden kunnosta. Nuohouksesta on toivottavasti huolehdittu jo ennen lämmityskauden alkua.

Lähde: Suomen Palopäällystöliitto ry