OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Koomikko XL Sami on myös kiireinen joulupukki, jonka aatto kuluu töissä: “Mun joulu alkaa joulupäivänä, kun saan pojan luokseni”

Kuva: Facebook / XL Sami

Sami Huhtala, 47, on yleisölle tuttu monesta. Taiteilijanimellä XL Sami kulkeva mies on voimanostaja, näyttelijä ja koomikko, välillä myös humoristisia videoita kotonaan kuvaava tiktokkaaja. Harvempi kuitenkin tietää, että hän on myös joulupukki.

Korona-aika on kurittanut viihdealaa kovalla kädellä, mikä on näkynyt myös stand up -koomikon keikkakalenterissa.

– Keikat on vähentyneet suunnilleen puolella. Eli kun yleensä pikkujouluaikana teen noin 80 keikkaa, nyt on ollut vain nelisenkymmentä keikkaa. Viime vuonna niitä oli vain 20, Sami päivittelee OHO TV:n haastattelussa.

Vaikka pandemiatilanne kääntyi jälleen joulun alla synkempään suuntaan, on pukeille onneksi tänä vuonna kysyntää. Kun muut rauhoittuvat aattona joulun viettoon, on Samilla edessään yksi vuoden kiireisimmistä päivistä. Hän saattaa olla keikasta riippuen stand up -pukki, juontajapukki, kaupassa asiakkaita tervehtivä pukki tai ihan vain perinteinen joulupukki.

– Olin jo aiemmin yhdessä nuorisokodissa joulupukkina ja aattona on 24 paikkaa luvassa, joulupäivänäkin vielä yksi, hän käy läpi kalenteriaan.

Kyseessä on seitsemäs joulu, kun Sami hyppää joulupukin saappaisiin ja lähtee kiertämään koteja lahjakontin kanssa. Idea erikoiseen kausityöhön syntyi aikanaan, kun mies kyllästyi istumaan aattoiltaa tyhjän panttina.

– Omat lapseni ovat jo yhtä lukuunottamatta niin vanhoja, että heille on siunaantunut omaa perhettä. Nuorimmainen on aina jouluaaton äitinsä luona ja tulee sitten minun luokseni joulupäivänä. Ajattelin, että mitä mä itsekseen kotona istuskelen. Mieleeni juolahti, että tästä päivästähän voisi ottaa hyödyn irti ja tuoda iloa ihmisille, hän taustoittaa.

Monet aikuiset haluavat hurttia huumoria heittävän pukin omiin kekkereihinsä, mutta Sami on suosittu vieras myös lapsiperheissä.

– Mä oon semmonen, että lapset yleensä tykkää musta, eivätkä he pelkää yhtään. Tykkään tosi paljon tehdä näitä keikkoja, hän toteaa.

Hyvää tekevä pukki

Sen lisäksi, että Sami tekee palkallisia pukin hommia, hän tuo joulumieltä myös kovaosaisemmille. Ennen joulua hän toimitti ihmisten lahjoittamia leluja Kanta-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle.

– Olen vienyt sinne varmaan neljänä tai viitenä vuotena lahjoja. Yleensä olen päässyt tapaamaan lapsia, mutta tänä ja viime vuonna se ei koronan takia onnistunut. Hoitajat tulivat minua aulaan vastaan ja veivät sitten lelut perille ja välittivät terveiset lapsille, hän kiittelee.

Silloin, kun hän on saanut itse toimittaa lahjat, vastaanotto on ollut riemukas ja lasten aito ilo on koskettanut ulkokuoreltaan karskia pukkia syvästi.

– Onneksi itsellä oli siinä se pukin rooli päällä. Kun pääsin takaisin autoon ja riisuin pukin vermeet pois, niin kyllä siinä herkistyi. Itsekin välillä sortuu siihen, että valittaa aika pienestä, mutta on ihmisiä, joilla voi olla asiat tosi paljon huonomminkin.

Lahjakeräyksen Sami ideoi itse ja toteutti hartiavoimin, mutta hän sanoo olevansa aina valmis projektiin kuin projektiin, jossa tarjotaan apua sitä tarvitseville.

– Minulla on itsellä sellainen periaate, että aina, jos mua on pyydetään johonkin hyväntekeväisyysjuttuun mukaan, niin mä menen ihan aina, jos vaan aikataulut osuu kohdalleen.

Kiireisen aaton jälkeen pukkikin ansaitsee lepoa. Sami aikoo viettää joulupäivän perinteiseen malliin perheen kanssa ja hötkyilemättä.

– Mun joulu alkaa joulupäivänä, kun saan pojan luokseni. Sitten me ryhdytään joulunviettoon minun tyttöystävän ja hänen tyttönsä kanssa. Me ollaan nelisin, plus kahden koiran kanssa ja vain rauhoitutaan. Mulle juuri se on tärkeintä, että saa olla läheisten kanssa ja olla ihan rauhaksiin vaan, ei tarvitse sinkoilla sinne sun tänne.