OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Optikko muistuttaa: Uudenvuoden tärkein asuste on suojalasit

Huolimatta viime uutenavuotena voimassa olleista koronarajoituksista, silmätautien klinikoilla hoidettiin edelleen ilotulitteiden ampumisen yhteydessä silmänsä loukanneita suomalaisia. Julkisten ilotulitusten peruuntuessa, ovat kotikäyttöiset raketit tänäkin vuonna monien suosiossa. Tapaturmien välttämiseksi silmien suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Ilotulitusten väriloiston ihaileminen on monelle suomalaiselle uudenvuoden odotettu huipennus. Juhlan tuoksinassa kannattaa kuitenkin muistaa näön suojaaminen ilotulitteiden aiheuttamilta vammoilta. Vaikka suojalasien käytöstä tuli ilotulitteiden ampujalle pakollista jo vuonna 2010, joutuu sairaalaan joka vuosi suomalaisia, jotka eivät ole rakettien räiskeen ja juhlahumun keskellä muistaneet suojata silmiään.

Specsavers Redin optikko Anna-Riitta Ripatti muistuttaakin suojalasien olevan jokaisen uuden vuoden juhlijan paitsi pakollinen myös edullinen turva silmävammojen välttämiseksi.

– Kannattaa kiinnittää huomiota suojalasien malliin. Parhaat suojalasit suojaavat silmät sekä sivuilta että alapuolelta. Piilolinssit tai silmälasit kannattaa myös pitää suojalasien alla, jotta raketteja sytyttäessä näkee tarkasti mitä tekee, hän neuvoo.

Suojalaseja on saatavilla myös voimakkuuksilla, jos kaksien lasien käyttäminen samanaikaisesti tuntuu epämukavalta. Rakettien ampumisen lisäksi ne soveltuvat myös esimerkiksi autotalli- tai remonttihommiin.

Ilotulitteiden katsoja: muista turvaväli ja harkitse suojalasien käyttöä

Vaikka itse ei olisikaan tulitikkujen kanssa ampumassa raketteja, kannattaa myös ilotulitusten katsojien käyttää suojalaseja. Silmävammoista selkeä osa aiheutuu kaatuneista raketeista tai sellaisista, jotka jo suoraan ilmaan lähdettyään lähtevätkin toiseen suuntaan. Huonon tuurin sattuessa ne voivat varsin pitkänkin matkan päästä vammauttaa myös katsojia.

– Laukaisupaikkaan tulee pitää riittävä turvaväli, mutta varotoimista huolimatta raketti voi joskus epäonnisesti singahtaa väärään suuntaan. Silloin suojalasit voivat pelastaa silmävaurioilta, Ripatti muistuttaa.

Lähde: Specsavers