OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lähde: Lux Helsinki

Lux Helsinki valaisee kaupungin 5.–9.1.2022 turvallisuuteen panostaen

Talven odotettu valopilkku Lux Helsinki valaisee kaupungin taas tuttuna ajankohtana loppiaisen ympärillä. Lux Helsinki tuo iloa ja valoa kaupunkiin 5.–9.1.2022 ja tapahtumassa nähdään ennätysmäärä taidetta, sillä osa perutun 2021-festivaalin teoksista yhdistyy uusiin suunnitelmiin.

Ohjelmaan tulee muutamia viime hetken muutoksia, joilla pyritään takaamaan turvalliset olosuhteet heikentyneessä koronatilanteessa. Laajasti ympäri Helsingin kaupunkitilaa levittäytyvät, pääosin ulkotiloissa sijaitsevat teokset ovat koettavissa turvallisesti, sillä Lux Helsingin suunnittelussa ja tuotannossa on alusta asti kiinnitetty huomiota katsojien terveysturvallisuuteen. Esimerkiksi dramaturgisesti etenevästä reitistä luovuttiin, jotta yleisö jakautuisi tasaisemmin eri teoksille, eikä ruuhkia syntyisi. Heikentyneeseen koronatilanteeseen reagoidaan kuitenkin vielä viime hetken ohjelmamuutoksilla, joilla varmistetaan mahdollisuus turvavälien säilyttämiseen yleisössä.

Italialaisen fuse*:n Falin Mynd -installaatio sekä Ainu Palmun Pink Caravansiirtyvät Suvilahteen ja brittiläisen Kathy Hinden Chirp & Drift -teos Mustikkamaalle. Näin avarampiin ympäristöihin siirretyt teokset ovat katsottavissa kauempaa, jolloin turvavälit on mahdollista säilyttää yleisössä. Osa jo julkistetuista teoksista on niin yksityiskohtaisia, ettei niitä ole mahdollista kokea taiteilijan tarkoittamalla tavalla riittävän etäältä, ja ne joudutaan valitettavasti vuoden 2022 ohjelmasta perumaan. Perutut teokset ovat Ylen Suurkaupungin kasvotLux Architecture: UimastadionTommi Musturin Deep ShowLyhtypuistoEetu Huhtalan Toinen ja Ville MJ Hyvösen Fragments. Myös valotaiteen ammattilaisille suunnattu Symposium ja osa oheisohjelmasta on peruttu.

– Kaikista vaihtoehdoista Luxin tekeminen teosten turvaväleillä on lopulta paras. Suuri määrä taiteilijoiden ja tuotannon työtä muuttuu turhaksi, mutta vielä paljon suurempi määrä todeksi. Helsinki on vuoden tauon jälkeen taas maailman valotaiteen pääkaupunki. Tällä kertaa kaikkiin teoksiin tutustuminen edellyttää kävijältä hiukan seikkailumieltä. Mutta missäpä sitä mieluummin seikkailisi kuin Stadissa, Lux Helsinkiä järjestävän Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula sanoo.

Yleisöä pyydetään saapumaan valoteoksille vain terveenä ja turvavälit muihin seurueisiin säilyttäen. Maskin käyttö ja hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on suositeltavaa. Jos esimerkiksi sairastuminen tai eristys estävät paikan päälle tulemisen, voi Lux Helsingistä tuttuun tapaan nauttia myös tapahtuman sosiaalisen median kautta, jossa jaetaan kuvia teoksista ja tunnelmasta. Myös yleisöä kannustetaan jakamaan omia kuviaan Lux Helsingistä kaikkien iloksi tunnisteella #luxhelsinki.

Lux Helsinki 5.–9.1.2022 klo 17–22. Lux Aamu valaisee teokset 1, 10, 15, 16, 17 ja 18 myös pe 7.1. klo 7–9. Tapahtuman järjestää ja tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Reitin ja teosten suunnittelusta sekä tuotannosta vastaa Sun Effects Oy ja kuraattoreina toimivat Lari Suominen, Ilkka Paloniemi, Christina Dvinge, Petra Martinez, Suomen valotaiteen seura FLASH ja Juha Rouhikoski.

Lux Helsingin kumppaneita ovat Sun Effects Oy, STEK ry, Korkeasaaren eläintarha, Italian kulttuuri-instituutti, Eduskunta, Kauppakeskus Citycenter, Kauppakeskus Forum, UPM-Kymmene, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö, Helen, Varma ja Kulttuurikeskus Stoa. 

Yli puolen miljoonan ihmisen yleisön viime vuosina kerännyt Lux Helsinki on esteetön ja maksuton koko perheen tapahtuma. Kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla.

Lähde: Helsingin Tapahtumasäätiö