OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kiinnostaako tipaton tammikuu? Motivaatio ja oikea asenne auttavat raittiushaasteessa

Vaihtuva vuosi tarkoittaa tietenkin uudenvuodenlupauksia ja moni tekee päätöksen vähentää omaa alkoholin kulutustaan. Vaikka alkoholin kanssa ei olisi varsinaista ongelmaa, jo suhteellisen pienetkin määrät alkavat säännöllisessä käytössä heijastua negatiivisesti terveyteen. Tipaton tammikuu on terveyttä monin tavoin edistävä hanke, mutta alkoholista kokonaan luopuminen saattaa tuntua yllättävän haastavalta.

The Dry Challenge -kirjan kirjoittaja Hilary Sheinbaum tietää, miten pysytellä raittiina 30 päivää, tai vaikka paljon pidempäänkin. Hänen mukaansa motivaatiota lisää, kun tietää, miten paljon hyötyä tipattomasta tammikuusta on kehollemme ja mielellemme.

– Sinulla on odotettavissa useita myönteisiä fysiologisia muutoksia, joihin lukeutuvat muun muassa parantunut unen laatu, parantunut ruoansulatus ja enemmän energiaa — taloudellisista säästöistä puhumattakaan, Sheinbaum hehkuttaa elämäntapasivu Pooshissa.

Mikä parasta, tipattoman tammikuun vaikutukset ovat usein kauaskantoisia. Sussexin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kuukauden raittiinsa pysytelleet osallistujat kuluttivat todennäköisesti vähemmän alkoholia vielä kahdeksan kuukautta myöhemminkin. Vaikka alkoholia olisi nautittu tammikuun jälkeen, 80 prosenttia tutkimukseen osallistuneista tunsi juomisensa olevan aiempaa paremmin hallussa. 76 prosenttia kertoi kokeilun auttaneen heitä ymmärtämään omia juomatottumuksiaan paremmin.

Kauneutta ja terveyttä

Monelle juuri terveys on ensisijainen syy tipattomaan kokeiluun. Sheibaum muistuttaa, että alkoholin käytön vähentämisellä on suorien terveysvaikutusten lisäksi myös epäsuoria hyötyjä. Se on esimerkiksi erinomainen työkalu painonpudottajille, sillä alkoholista ja sokeripitoisista drinkeistä kertyy usein helposti valtava kaloritaakka. Itse drinkeistä kertyvien kalorien lisäksi alkoholin kulutus johtaa usein muihin huonoihin päätöksiin ruoan suhteen. Kenellepä ei myöhäisillan tai krapula-aamun mättöhimo olisi tuttu ilmiö.

– Ollaan rehellisiä: kukaan ei kaipaa lehtikaalisalaattia kello kolmelta aamuyöllä. Silloin halutaan vain pizzaa ja ranskalaisia, hän toteaa.

Mikäli terveysvaikutukset eivät ole riittävän suuri motivaattori, on hyvä muistaa, että alkoholi vaikuttaa myös ulkonäköön. Runsas alkoholin nauttiminen alkaa näkyä kasvoissa; alkoholi kuivattaa ihoa ja tekee ihosta samean. Tällöin myös juonteet pääsevät paremmin esiin. Alkoholi saattaa myös pahentaa olemassa olevia ihosairauksia tai jopa laukaista uusia ongelmia. Tällöin alkoholista luopuminen on ainoa ratkaisu tilanteen korjaamiseksi.

– Saatat huomata, että iho näyttää jälleen hyvin kosteutetulta ja hehkuvalta, Sheinbaum lupaa tipattomasta tammikuusta.

Oikealla aseenteella matkaan

Vaikka raittiuden hyödyt olisivat tiedossa, voi tipattoman viettäminen yksin olla vaikeaa, jos muut jatkavat biletystä entiseen tapaan. Pooshin vinkki onkin houkutella ystävät mukaan haasteeseen. Näin säästyt FOMO:lta ja saat ystäviltäsi vertaistukea tarvittaessa. Eikä yhteisistä illanistujaisista ole silti pakko luopua, sillä markkinoilta löytyy nykyään runsaasti alkoholittomia juomavaihtoehtoja.

Ennen kaikkea muista, että tipattomassa tammikuussa on kyse tasapainon saavuttamisesta. Sitä ei ole tarkoitettu vakavan riippuvuuden hoitoon, vaan kyseessä on hyödyllinen korjausliike esimerkiksi silloin, kun juominen on päässyt lipsumaan juhlapyhinä. Tipaton tammikuu auttaa sinua kiinnittämään huomiota omaan juomiseesi ja oppimaan pois haitallisista tavoista. Sinun ei siis tarvitse soimata itseäsi, jos sorrut kokeilun aikana yhteen viinilasilliseen.

Lähde: Poosh