OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Tuomas Kourula

Miisa Mayn debyyttisinkku Treadmill ulos tänään – musiikkivideon ensiesitys OHO Live TV:ssä

Jo kauan ennen kuin hän alkoi rakentaa uraa laulaja-lauluntekijä Miisa Maynä, musiikki oli iso osa turkulaislähtöisen Miisa Tunturin elämää. Lapsena hän tapasi rustata paperille omia kappaleitaan. Pianonsoittoa Miisa alkoi harjoitella äitinsä opastuksella kaksivuotiaana ja viulutunneille hän suuntasi nelivuotiaana.

– Olen aina pitänyt kaikenlaisesta luovasta tekemisestä. Rakastan kirjoittaa tarinoita ja runoja. Musiikki on ollut yhtä luonnollinen osa jokapäiväistä elämääni kuin syöminen ja hengittäminen, sillä äitini on ammatiltaan piano-opettaja ja isäni on laulanut bändeissä, Miisa kertoo OHO TV:n haastattelussa.

Hän on myös aina janonnut esiintymislavoille.

– Ensimmäinen lauluesitykseni oli veljeni ristiäisissä, kun olin kaksi. 8-vuotiaana esiinnyin Turun kaupunginteatterissa Ovela kettu -oopperassa. Rakastin teatterielämää ja itkin surusta, kun esitykset olivat ohi.

Lukion jälkeen Miisa opiskeli luokanopettajaksi, mutta unelma itsensä elättämisestä musiikilla kyti yhä takaraivossa.

– Yritin olla järkevä ja opiskella itselleni ammatin, joka takaisi vakaan toimeentulon. Tein kuitenkin musiikkia koko ajan sivussa. Keikkailin bilebändin kanssa, mutta minusta tuntui, että musiikille ei ollut ikinä riittävästi aikaa, hän muistelee.

Miisa päätti hakea Turun konservatorioon ja opiskella tiensä ammattimuusikoksi. Arvostettu koulu antoi hänelle paitsi kallisarvoisia oppeja ja uusia tuttavuuksia, myös aivan uudenlaista itsevarmuutta.

– Enää minun ei tarvinnut todistella itselleni tai muille olevani vakavasti otettava muusikko. Nuo vuodet opiskelemassa pop/jazz -laulua olivat ehdottomasti elämäni tähän saakka parhaat ja olen onnellinen, että uskalsin lähteä eri suuntaan, Miisa toteaa.

Vuonna 2018 Miisa valittiin Teoston, Suomen Musiikkikustantajat ry:n, Suomen Musiikintekijöiden ja Music Finlandin järjestämälle Top 20 – Future hitmakers -kurssille. Siellä lupaavat nuoret lauluntekijät pääsivät tapaamaan musiikkialan konkareita Risto Asikaisesta Maija Vilkkumaahan.

– Varmuuteni biisintekijänä kasvoi ja pääsimme tutustumaan alaan näköalapaikalta. Monet noista kurssikavereistani kirjoittavat nyt biisejä Suomen tunnetuimmille artisteille, tai ovat itse top-listoilla omilla biiseillään. Saan heiltä paljon inspiraatiota ja uskoa omaan tekemiseen, Miisa kiittelee.

Näkyvyyden kannalta kenties suurin läpimurto tuli, kun Miisa pääsi mukaan Suomen suosituimman laulukilpailun, The Voice of Finlandin 9. kaudelle. Se oli hänelle jälleen uusi askel muusikon uralla.

– Voisin jopa joskus lähteä kisaan uudestaan, sillä se oli niin hauskaa. TV-esiintyminen toi somessa lisää kiinnostusta kanavilleni, mikä on tänä päivänä artisteille tosi tärkeää.

Irti oravanpyörästä

Miisa Mayn ikioma debyyttisingle tuli ulos tänään. Treadmill -nimeä kantavassa kappaleessa pohditaan oravanpyörään joutumista ja merkityksen kadottamista; onhan laulajalla henkilökohtaisesti kokemusta siitä, miten paljon omien intohimojen seuraaminen vaatii.

– Treadmill kritisoi maailmaa, jossa eletään kiireen keskellä ja merkitykselliset asiat helposti hukkuvat sen alle, hän toteaa.

Musiikki itsessään on kevyttä poppia, jonka tahdissa on Miisan mukaan, ironista kyllä, hyvä vaikkapa juosta lyriikoita sen kummemmin miettimättä. Hän silti rohkaisee kuuntelijoita miettimään sanomaa, joka huolettoman pinnan alla piilee.

– Kappaleen on tarkoitus pysäyttää kuulijat kiireen keskellä pohtimaan, tekevätkö he sitä mitä he todella haluavat, vai juoksevatko he loputtomasti kuvainnollisella juoksumatolla, oravanpyörässään, unohtaen, mihin heidän oli alun alkaen tarkoitus mennä.

Kappale on englanninkielinen ja siinä kuuluu selvästi kansainvälisiä vaikutteita. Miisa myöntää kirjoituskielen vaihtuneen matkan varrella juuri siksi, että hän varttui englanninkielisen musiikin parissa ja kieli tuntui musiikissa luontevalta. Nuorena hänen strereoissaan pauhasivat Back Street Boysin, Anastacian ja Gwen Stefanin listahitit.

– Musiikkini on saanut vaikutteita fanittamiltani artisteilta, kuten Taylor Swiftiltä ja Miley Cyrusilta. Myös Mikan Life in Cartoon Motion -albumin kuuntelin puhki. Mikan musiikki on inspiroinut minua aina oman musan kirjoittamisessa, mutta myös visuaalisesti, Miisa lisää.

Itse tehty musiikkivideo

Kappaleen yhteydessä julkaistaan myös musiikkivideo, joka saa virallisen ensi-iltansa OHO Live TV:ssä. Se on artistin itsensä käsikirjoittama ja Miisa on pitänyt langat tiukasti käsissään läpi koko videon toteutuksen. Hän myöntää olevansa tee-se-itse -tyyppi, joten videon toteutus tällä tavoin tuntui luontevalta. Vaikka hänellä ei ole videotuotannosta YouTube-videoita kummempaa kokemusta, lähti hän projektiin itsevarmalla otteella ja vahvalla näkemyksellä aseistettuna. 

– Halusin musiikkivideon, joka tukisi biisin sanomaa. Halusin heittäytyä projektiin ja katsoa mihin pystyn.

Nyt, kun single videoineen on ulkona, yleisön vastaanotto luonnollisesti jännittää Miisaa.

– Tuntuu kuin päästäisi poikasen lentämään pesästä suureen maailmaan. Toivon, että ihmiset löytävät biisin, pitävät siitä ja jakavat sen tutuilleen kuunneltavaksi. Musiikkivideo tuo esiin biisin sanomaa, joten vaikka ei olisi tapana kuunnella kappaleiden sanoja, kannattaa ehdottomasti katsoa video!

Seuraavaksi Miisan tavoitteissa on tietenkin päästä niille kauan odotetuille keikkalavoille, kunhan se on rajoitusten puitteissa mahdollista. Sillä välin hän keskittyy uuden musiikin tekemiseen.

– Olen oppinut, että useinkaan elämässä asiat eivät mene ihan suunnitelmien mukaan, mutta monesti se voi olla hyvä asia! Minulta on odotettavissa sekä soolomusiikkia että yhteistyöprojekteja ja toivon, että saan mahdollisuuden kirjoittaa musiikkia monipuolisesti erilaisiin projekteihin. Haluan tulevaisuudessakin julkaista musiikkiani kaikkien kuultavaksi, Miisa päättää.