OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Dave Grohl turisee ja tarinoi kirjallisen verran viihdettä – arvostelussa Tositarinoita

Dave Grohl: Tositarinoita. Bazar Kustannus, 2021

Kun Dave Grohlin kaltainen kokenut muusikko päättää jakaa muistelmansa, rockin fanit varmasti kyllä kuuntelevat. Jos koronapandemiasta on siis jotain hyvää seurannut, kuuluu tämä kirja varmaankin sille listalle. Kun keikat peruuntuivat ja lockdownit alkoivat, oli Grohilla vihdoin aikaa istua kirjoittamaan elämänkerta, jota häneltä on kauan toivottu. Hän jakaa nyt omia ajatuksiaan paitsi Foo Fighters -yhtyeeen matkasta, myös Nirvanan ja Screamin ajoista, sekä omasta nuoruudestaan ja perhe-elämästään.

Silti,Tositarinoiden kutsuminen elämänkerraksi tuntuu liioittelevalta. Kyseessä on nimensä mukaisesti pikemminkin kokoelma omaelämänkerrallisia kertomuksia, vilkaisuja verhon taakse. Tämä johtunee siitä, että kirja perustuu Grohlin suosittuun, davestruestories-nimiseen Instagram-tiliin, jolla hän viihdyttää seuraajia tarinoilla elämänsä eri vaiheista. Vaikka Tositarinoita sisältää paljon ennen julkaisematonta materiaalia, on resepti sama. Kertomukset ovat lyhyitä, helposti pureskeltavia ja viihdyttäviä. Kirja etenee rivakkaa tahtia ikään kuin haluttaisiin varmistaa, ettei yksikään lukija varmasti ehdi tylsistymään. Tyyli sopii sosiaalisen median maailmaan, mutta tavallaan on sääli, ettei kirjamuodon tarjoamaan mahdollisuuteen syvällisempään pohdiskeluun ole tartuttu. Jopa kaikkein merkittävimpiä ja faneja epäilemättä eniten kiinnostavia tapahtumia, kuten Nirvanan keulahahmon Kurt Cobainin kuolemaa, käsitellään enintään puolisyvällisesti. Grohl kyllä kuvailee tunteitaan, mutta aina turvallisen etäisyyden päästä, eikä koskaan viipyilevästi.

Tositarinoita ei ole myöskään mikään korukielinen romaani. Ei sillä, että sen tarvitsisi olla. Teksti näyttää kirjoittajaltaan. Suorasukainen, rehti tyyli kuulostaa juuri siltä, kuin rokkari istuisi baarissa turisemassa tuopin äärellä. Grohl kertaa elämänsä villeimpiä vaiheita reteästi ja vitsejä veistellen. Odotetuksenmukaisten muistelmien ohella lukijoiden kiinnostusta pidetään yllä menevillä (joskin suhteellisen merkityksettömillä) anekdooteilla kummituksista, kadonneista lompakoista ja maissinakeista. Ilmaisutapa varmasti puhuttelee faneja paremmin kuin muodollisempi runoilu. Showmies tekee sitä minkä taitaa, hän viihdyttää yleisöään.

Osta kirja Adlibrikselta.

Tositarinoita 

sidottu, suomi, 2021

Karismaattisen rokkarin kauan odotettu omaelämäkerta

Foo Fighters -yhtyeen nokkamies Dave Grohl kertoo Tositarinoita-kirjassaan elämästään rentoon ja humoristiseen tyyliinsä.

Nirvanassa ja Foo Fightersissa maailmanmaineeseen noussut Dave Grohl on yksi rakastetuimmista rocktähdistä. Häntä on pidetty yhtenä viime vuosikymmenien vaikutusvaltaisimmista rock-muusikoista. Grohl syntyi Ohiossa ja kasvoi Virginiassa. Hän aloitti kitaransoiton 12-vuotiaana, ja lukioikäisenä hän siirtyi rumpuihin, joiden soittamisen hän opetteli itse musiikkia kuuntelemalla. Varsinaisen muusikon uransa Grohl aloitti Scream-nimisessä punkyhtyeessä, mutta suuren yleisön tuntemaksi hän tuli liityttyään Nirvanaan juuri ennen sen läpimurtoa vuonna 1991.

Osta kirja täältä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!