OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Moottorikelkkailun suosion kasvu näkyy myös lisääntyneinä onnettomuuksina – näin kelkkailet turvallisesti

Moottorikelkkakausi on kuumimmillaan helmi–maaliskuussa, jolloin tilastojen mukaan sattuu myös eniten kelkkailuun liittyviä vahinkoja, kertoo Pohjola Vakuutus. Moottorikelkkaonnettomuuksissa tapahtuneet henkilövahingot kasvoivat viime vuonna noin 23 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

Traficomin tilastojen mukaan moottorikelkkakanta on kasvanut Suomessa viidessä vuodessa 20 prosenttia. Viime vuonna rekisteröitiin noin 3 200 moottorikelkkaa. Kannan kasvun myötä myös kelkkailuonnettomuudet ovat kasvaneet. Suurin osa, noin 90 prosenttia viime vuonna sattuneista vahingoista, oli yhteenajoja ja muita törmäyksiä. Myös kelkkauralta suistumisia tapahtui paljon. Törmäykset eläinten kanssa sen sijaan ovat hyvin harvinaisia. Vahinkojen keskikorvaus on viime vuosina ollut noin 2 500–3 000 euroa. Kalleimmat vahingot aiheutuvat kelkkojen varkauksista ja tulipaloista.

Moottorikelkkaonnettomuuksissa sattuu myös valitettavan usein henkilövahinkoja. Henkilövahinkojen määrä kasvoi viime vuonna 23 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

Turvallisen ajamisen vinkit moottorikelkkailuun

  • Moottorikelkalla saa ajaa vain 15 vuotta täyttänyt. Virallisilla moottorikelkkareiteillä tai erityistapauksissa tiellä ajettaessa tai tietä ylittäessä kuljettajalla on oltava vähintään T-luokan ajokortti. Ajokortti ja rekisteriote täytyy olla aina mukana maastossa.
  • Kelkan tulee olla rekisteröitynä liikennekäyttöön ja lakisääteisen liikennevakuutuksen on oltava voimassa myös teiden ulkopuolisilla alueilla, kuten pihatiellä, pellolla, metsässä ja jääalueilla ajettaessa.
  • Maanomistajien tai -haltijan erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.
  • Suurin sallittu nopeus reiteillä ja maastossa maa-alueilla on 60 km/h.
  • Pukeudu lämpimästi, suosi kerrospukeutumista, varmista kypärän ja lasien yhteensopivuus. Kelkkailijoilla paleltuu tyypillisimmin nenän, otsan, poskipään ja leuan alueet.
  • Huolehdi riittävästä nesteytyksestä kelkkailun aikana, sillä nestehukka vaikuttaa paleltumien lisääntymiseen.
  • Noudata erityistä varovaisuutta jäällä ajettaessa. Pidä naskalit mukanasi.
  • Tarkastushuolto kannattaa tehdä aina ennen ajokauden aloitusta. Säilytyksen aikana ajamattomana olleeseen kelkkaan on saattanut syntyä teknisiä ongelmia.
  • Mikäli kelkan omistajalla on ylläpidosta epäselvyyttä, valmistajilta löytyy ohjekirjat myös vanhempiin kelkkoihin.

Lähde: Pohjola Vakuutus