Ilmastokriisi on aikamme suurin haaste, mutta jokainen voi vaikuttaa asiaan henkilökohtaisilla valinnoillaan. Sillä, mitä ostat ja kuinka usein ostat, on merkittävä vaikutus ympäristöön.
Kauneusteollisuus on yksi maailman suurimmista saastuttajista. Euromonitor Internationalin mukaan pelkästään vuonna 2018 myytiin maailmanlaajuisesti 152,1 miljardia yksikköä kosmetiikka- ja hygieniapakkauksia, joista suurta osaa ei koskaan kierrätetä. Onneksi yhä useampi kuluttaja on havahtunut ongelmaan ja kestävyydestä on tullut aiempaa tärkeämpi ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Nykyään markkinoilta löytyy myös niin paljon kestäviä brändejä, ettei ympäristötietoisen kuluttajan tarvitse tinkiä laadusta, valikoimasta tai käyttömukavuudesta.
– Monet ihmiset ajattelevat, että heidän täytyy luopua tavoistaan noudattaakseen kestävyyden periaatteita, mutta todellisuudeessa kyse on vain parempien vaihtoehtojen löytämisestä, valkuuttaa kestävän kehityksen asiantuntija Jhánneu Voguessa.
Kolme asiantuntijaa kertoo lehdessä, kuinka jokainen voi tehdä omasta kauneudenhoitorutiinistaan ympäristöystävällisemmän.
Käytä loppuun kaikki, mitä sinulla on
– Kaikkeen uuden tekemiseen liittyy yleensä energinen alkusysäys ja kestävään elämäntapaan siirtymisessä tämä tarkoittaa usein ajatusta siitä, että tehdäksemme asiat “oikein”, meidän täytyy hankkiutua eeroon kaikista vanhoista, pahoista muovipurkeista ja ostaa tilalle uutta. Tämä ei pidä paikkaansa. Kannustan aina ihmisiä työskentelemään sen kanssa, mitä heillä jo on. Ensimmäinen askel kauneudenhoitorutiinin korjaamisessa on käyttää loppuun kaikki mitä sinulla on, ennen kuin ostat korvaavan tuotteen, muistuttaa ekologisen elämäntavan asiantuntija ja Give a Sh*t: Do Good. Live Better. Save the Planet -kirjan kirjoittaja Ashlee Piper lehdessä.
Jos kaapistasi löytyy jotain, jota et voi syystä tai toisesta käyttää, anna sille uusi elämä esimerkiksi kaverin käytössä.
Osta eettisemmin, ympäristöystävällisemmin ja vähemmän
Kosmetiikkaosaston loputtomien hyllyjen edessä voi iskeä valinnan vaikeus. Silloin Piper neuvoo kiinnittämään huomiota pakkaukseen.
– Etsi tuotetta, jossa on kompostoitava, helposti kierrätettävä, täytettävä tai uudelleenkäytettävä pakkaus, tai mikä vieläkin parempi, ei lainkaan pakkausta, Piper sanoo.
Jhánneu suosii muovin sijasta kestävämpiä ja helposti kierrätettäviä materiaaleja, kuten alumiinia, bambua ja lasia. Seuraava askel on tuotteen ainesosaluettelo. Sen ymmärtäminen vaatii hieman osaamista, mutta onneksi verkosta löytyy nykyään paljon apuvälineitä.
– Jos tuotteen puhtaus ja turvallisuus kiinnostavat sinua, EWG-tietokanta on hyvä työkalu, Jhánneu vinkkaa.
Vähennä ympäristötaakkaa aina kun mahdollista
Piper esittää usein kysymyksen: “Milloin viimeksi käytit tätä huulipunaa?”
– Rakastan erilaisia meikkejä, mutta tulemme harvoin käyttäneeksi ne kaikki loppuun. Parasta, mitä kuka tahansa voi tehdä ympäristön hyväksi, on käyttää yksi tuote loppuun ennen kuin ostat uutta, hän selittää.
Jhánneu pitää myös tuotteista, jotka palvelevat useamppaa tarkoitusta.
– Vähemmän on enemmän! Yritän aina etsiä tuotteita, joita voidaan käyttää useampaan kuin yhteen tarkoitukseen, esimerkiksi poskipunaa, jota voidaan käyttää myös huulilla.
Credo Beautyn kestävän kehityksen varatoimitusjohtaja Mia Davis kehottaa välttämään kertakäyttöisiä tuotteita.
– Puhdistusliinoja käytetään vain pari minuuttia, eikä niitä voi kierrättää. Ne päätyvät kaatopaikoille, tai valitettavan usein roskaamaan ympäristöä, hän muistuttaa.
Hän kehottaakin karsimaan tällaiset tarpeettomat tuotteet arsenaalista ja tukemaan sen sijaan brändejä, jotka hyödyntävät kierrätysmateriaaleja.
Käytä uudelleen ja täytä
– Meidän pitäisi käyttää uudelleen tai täyttää pakkaukset aina kun mahdollista. Siihen suuntaan meidän pitäisi kulkea kaikissa kuluttajatuotteissa, sanoo Davis.
Markkinoille tulee jatkuvasti uusia brändejä, jotka tarjoavat uudelleentäytettäviä pakkauksia. Mieti, miten paljon valmistusmateriaalia säästyy, kun käytät samaa purnukkaa yhä uudelleen ja uudelleen.
Perustuotteet, kuten shampoo, suihkugeeli ja vartalovoide, löytyvät helposti uudelleentäytettävinä versioina vaikkapa lähiapteekin hyllystä.
Tee koko kylppäristä ympäristöystävällisempi
Kosmetiikkatuotteet eivät ole ainoa ympäristöä kuormittava asia kauneudenhoitorutiinissasi.
– Kylpyhuone on hyvä paikka aloittaa, Jhánneu toteaa.
Kylppäri on täynnä kertakäyttöistä tavaraa. Oli kyse sitten vanulapuista, vessapaperista tai kuukautistuotteista, kaikelle löytyy ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Harkitse seuraavalla ostokerralla esimerkiksi uudelleenkäytettäviä puhdistustyynyjä, ruostumattomasta teräksestä valmistettua karvanpoistohöylää, kuukuppia ja pakkauksetonta saippuaa. Jhánneu kehottaa myös vaihtamaan wc-paperin ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon ja suosimaan bideesuihkua.
Lähde: Vogue
Jatka lukemista
Kesän makuelämyksiä.
Hoitovaihtoehdot urheilijoille polvikipujen voittamiseksi
Säästä sähköä