OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kirja-arvostelu: Ystävä kirjoitti Eeva-Liisa Mannerin elämän kansien väliin

Marja-Leena Tuurna: Eeva-Liisa Manner – Matka yli vaihtelevien äärten. Tammi 2021

Eeva-Liisa Manner (1921-1995) on yksi suomalaisen kirjallisuuden merkittävistä hahmoista. Kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija ja suomentaja ehti luoda uransa aikana laajan kokoelman kirjallisuutta, mutta valokeilassa viihtyväksi julkisuuden henkilöksi vetäytyvästä Mannerista ei ollut. Sopivasti juuri Mannerin syntymän satavuotispäivän tienoilla viime vuoden puolella julkaistu elämäkerta avaa kirjailijan elämän vaiheita ja sitä, miten ne nivoutuvat yhteen hänen kirjoitustensa kanssa.

Marja-Leena Tuurnan teos kuljettaa lukijan Mannerin jalanjäljissä läpi sodanaikaisen Viipurin ja sieltä Lempäälän ja Helsingin kautta oriveteläisen mökin kirjoitusrauhaan, jossa maaseudun arjen ankeus laittoi kirjailijan mielenterveyden koetukselle. Kirjassa kerrataan Mannerin uran läpimurtovuodet sekä Espanjan auringon alla vietetty aika, jolloin kirjailija kirjoitti monet tärkeimmistä teoksistaan. Tuurna kertoo Mannerin elämän traagisesta alusta, tiukkaan kasvatukseen uskoneen isoäidin vaikutuksesta, kirjailijan pakonomaisesta työvimmasta sekä henkisistä ja fyysisistä ongelmista, joiden kanssa kirjailija kamppaili yksityiselämässään. Tuurna valottaa kirjailijan monen mielestä arvoituksellisten runojen taustoja ja niissä toistuvaa symboliikkaa.

Kirjan kohde on äidinkielen opettajalle ja Mannerin henkilökohtaisesti tunteneelle Tuurnalle tärkeä. Se tuntuu vahvasti teoksessa. Tämä on toki kirjoittajalle voimavara, mutta kenties samasta syystä elämänkerrasta puuttuu tietty sensuroimattomuus. Teos tarjoaa Mannerin urasta ja kirjallisuudesta kiinnostuneille lukijoille hyödyllisen peruskoulutason tietopaketin, mutta ei paljastuksia, eikä kriittisiä pohdintoja. Matka yli vaihtelevien äärten on kuin oodi ystävälle, jossa Mannerin ja Tuurnan kieli sulautuvat ajoittain lähes saumattomasti yhteen. Välillä on vaikea hahmottaa, puhutaanko nyt Eeva-Liisan vai Marja-Leenan suulla.

Osta kirja Adlibrikselta.

Eeva-Liisa Manner

sidottu, suomi, 2021

Odotettu elämäkerta näyttää kirjailijan lähikuvassa.

Eeva-Liisa Manner oli kirjailijana tunnettu, ihmisenä salaperäinen. Kuka hän oikeastaan oli?

Läpimurtoteos Tämä matka (1956) nosti kielellisesti lahjakkaan, syvällisesti lukeneen Mannerin yhdeksi merkittävimmistä suomalaisen modernismin runoilijoista. Hänen teoksensa tunnetaan ilmaisun melodisuudesta, syvyydestä ja herkkyydestä.

Marja-Leena Tuurna on toiminut äidinkielen lehtorina ja lukion rehtorina usean vuosikymmenen ajan. Työnsä ohessa hän on työryhmissä toimittanut useita äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoja sekä L. Onervan ja Leevi Madetojan kirjeenvaihtokokoelman yhdessä Anna Makkosen kanssa.

Osta kirja tästä*

*Huomaathan, että OHO Live TV voi saada komission, mikäli ostat ylläolevan linkin kautta tuotteita. Näin autat meitä pysymään laatumediana!