OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lähde: Säästöpankki

Myynnissä olevien asuntojen määrä on nyt alhaisimmillaan yli 10 vuoteen

Myytävien asuntojen määrän vähäisyys uhkaa asuntomarkkinoiden hyvää kehitystä Suomessa. Uusien myyntikohteiden määrä on laskenut selvästi viime heinäkuusta lähtien, ja määrä on nyt alhaisimmillaan yli 10 vuoteen. Tarjonnan haasteista ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla.

– Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään. Vuodesta 2022 on tulossa hyvä asuntokauppavuosi, ei kuitenkaan viime vuoden kaltaista huippuvuotta. Uusien myyntikohteiden määrän selvä lasku enteilee rauhallisempia aikoja asuntomarkkinoillemme, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Viime vuoden heinä–joulukuussa Etuoven uusien myyntikohteiden määrä laski peräti 17,9 prosenttia vuoden ensimmäisestä puoliskosta.

– Tammikuun alussa Etuovessa oli tarjolla myytäviä asuntoja alle 39 000 kappaletta. En muista oman 12 vuoden työhistoriani ajalta näin alhaista lukua nähneeni, kertoo Etuovi.comin asiakkuusjohtaja Ville Huhtamäki.

Rantasen mukaan tilanne on tarjonnan osalta “poikkeuksellisen haastava”.

– Tarjonnan määrän väheneminen vaikuttaa aina kauppamäärien kehitykseen, toteaa Rantanen. – Kauppamäärät ovat kuitenkin edelleen hyvällä tasolla, ja asunnonostajia on runsaasti liikkeellä eri puolilla Suomea.

Pienten asuntojen kysyntä vaimeaa jopa kasvukeskuksissa

– Suurin muutos viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla tapahtui uusien asuntojen kaupassa. Uudisasuntojen kauppa laski jopa 19,1 prosenttia tammi–kesäkuuhun verrattuna, kertoo Rantanen.

Rakennusteollisuus on ennustanut asuntotuotannon uusien aloitusten määrän laskevan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna.

– Uudistuotanto ohjaa asuntomarkkinaa siinä mielessä, että merkittävä osa uusien asuntojen ostajista on pientalojen omistajia. Pientalot, omakotitalot ja pihalliset rivitaloasunnot, taas ovat koronapandemian myötä niitä kaikkein kysytyimpiä asuntoja tällä hetkellä kaikkialla Suomessa. Jos sopivia uudiskohteita ei tule myyntiin, ei pientalotarjontaakaan tulee lisää. Ihmiset eivät yleensä aktivoidu oman asunnon myyntiin laittamisessa ennen kuin uusi sopiva koti löytyy. Tämäkin kierre tulppaa nyt markkinaa, selittää Rantanen.

Uudisasuntokaupassa on nyt nähtävissä hiljentymistä jopa kasvukeskuksissa, joissa rakentaminen jatkuu vilkkaana. Uusien yksiöiden ja pienten kaksioiden kysyntä on melko vaimeaa ja myyntiajat saattavat venyä pitkiksikin. Sen sijaan perhekokoiset asunnot varataan nopeasti.

Kuluttajien varovaisuus lisääntynyt

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonsen mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet laskivat joulukuussa, vaikkakin kaupoissa ollaan yhä pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

– Uskon, että kuluttajien lisääntyneen varovaisuuden taustalla vaikuttavat koronapandemian pitkittyminen, jatkuva epävarmuus tulevaisuudesta ja huoli nousevista koroista. Niistä on viime aikoina puhuttu paljon, hän sanoo.

– Mitä tulee asuntojen hintojen kehitykseen, niin hintojen alueellinen eriytyminen jatkui viime vuonna. Muutamaa aluetta lukuun ottamatta hinnat kuitenkin nousivat kaikkialla Suomessa, kertoo Rantanen. – On mielenkiintoista nähdä, pääsemmekö kauppamäärissä tänä vuonna vuoden 2020 tasolle. Siihen meillä on kaikki mahdollisuudet.

Lähde: Säästöpankki