OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: If Vakuutus

Korona-ajan hiihtobuumi näkyy tapaturmatilastoissa – näillä vinkeillä ladulle turvallisesti

Hiihdon suosio on kasvanut viime vuosina selvästi. Korona on saanut suomalaiset harrastamaan entistä enemmän ulkolajeja ja lumiset talvet ovat mahdollistaneet hiihtämisen etelää myöten. Valitettavasti suomalaisten hiihtoinnostus näkyy myös lisääntyneinä hiihtotapaturmina.

Talvilomat erottuvat selvästi piikkeinä If Vakuutuksen vahinkotilastoissa. Tapaturmia on sattunut vuosien 2019-2021 lomaviikoilla selvästi tavallisia viikkoja enemmän.

– Talvilomilla harrastetaan paljon perheen kanssa ja enimmäkseen kaikki sujuu mäissä ja laduilla hyvin, mutta kyllä nämä meillä ovat tavanomaista kiireisempiä viikkoja, kertoo henkilövakuutusten korvausasiantuntija Anne Koivisto Ifin tiedotteessa.

Selvästi eniten talvilomilla sattuvat tapaturmat aiheuttavat murtumia, mutta myös venähdyksiä, revähdyksiä ja ruhjeita tulee normaaleja talviviikkoja enemmän. Erityisen kovilla ovat talvilomailijoiden polvet, olkapäät ja ranteet, joiden vammat korostuvat Ifin korvaustilastoissa.

Hiihtotapaturmien määrä on kasvanut

Aiempina vuosina tapaturmat ovat talvilomilla jakautuneet tasaisemmin eri urheilulajien, kuten jääkiekon ja lumilautailun kesken, mutta vuosi 2021 poikkeaa aiemmista.

– Viime vuonna eniten tapaturmia on eri urheilulajeja vertaillessa tapahtunut hiihtäessä. Tämä on varmasti seurausta ihmisten kasvaneesta innostuksesta lajia kohtaan, Koivisto sanoo.

Hiihtotrendi on jatkunut tänä talvena ja vuoden 2022 alkuviikkoina on myös sattunut hiihtotapaturmia aiempia vuosia enemmän.

– Ehkä Suomen olympiamenestys hiihdossa innostaa vielä entisestään ihmisiä laduille nyt tulevina talvilomaviikkoina. Toisaalta ulkomaanmatkailu on myös jo hieman lisääntynyt viime vuoteen verrattuna, kommentoi Koivisto.

Vinkit turvalliselle hiihtoladulle

  • Panosta varusteisiin. Jos et hanki uusia suksia, vanhat kannattaa käyttää ammattilaisen huollettavina. Vuokrauspisteistä saat aina keliin soveltuvat sukset.
  • Unohda laturaivo. Talvilomaviikoilla suosituilla laduilla saattaa olla ruuhkaa. Siihen on hyvä varautua ja lähteä matkaan rennoin mielin.
  • Aloita rauhallisesti. Jos et ole pitkään aikaan hiihtänyt, kannattaa valita tasainen latu ja edetä rauhalliseen tahtiin. Jos et harrasta muutakaan urheilua, on startin hyvä olla sitäkin rauhallisempi.
  • Varaudu haavereihin. Oli laji mikä hyvänsä, on perusensiapuvälineet hyvä pitää lähellä esimerkiksi autossa.

Lähde: If Vakuutus