OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Timo Eronen

Jääspeedwayn Suomenmestaruus ratkaistaan Varkaudessa

326 metrinen jääovaali. 18 toinen toistaan kovempaa kuljettajaa. Moottoripyörä, jossa 500 kuutioinen metanolia käyttävä moottori. Renkaissa yli 300 pitkää piikkiä. Ei jarruja. 23 vauhdikasta erää. Siinä hurjat ainekset jääspeedwayn SM-finaaliin. Helmikuun 26. päivänä ratkaistaan jääspeedwayn Suomenmestaruus 2022 Varkauden speedwaystadionilla ajettavassa finaalissa.

Tämän vuoden SM-finaaliin ilmoittautui enemmän kuljettajia kuin mitä ajokaavioon mahtuu. Ennen finaalikilpailua ajetaan neljän kuljettajan karsintaerä. Siitä kaksi parasta selviää päivän kilpailuun ja 3. ja 4. sijoittuneet ovat kilpailun varamiehet. Mielenkiinto karsintaerässä kohdistuu Forssan Moottoriseuran Henri Ahlbomiin. Lahjakas moottoripyöräilyn monitaituri on näyttänyt kyntensä mm. maaradalla ja speedwayssa. Eikä jääspeedwaypyöräkään varmasti Ahlbomin käsissä hiljaa liiku, vaikka uran ensimmäinen kilpailu onkin kyseessä.

Karsintaerän jälkeen jyrähtää käyntiin SM-finaali. 20 alkuerää, semifinaali ja finaali. Kilpailusta tulee varmasti tiukka ja tasainen. Mitaleille on kovasti tunkua. Järjestävä seura Varkaus Racing Team marssittaa finaaliin kovan trion Mikko Jetsonen, kilpailun ikänestori Timo Kankkunen sekä paluun radoille tekevä Tomi Tani. Tämä porukka taistelee varmasti kärkisijoista. Ennakkoon suurimmat suosikit tulevat kuitenkin muualta. Hallitseva mestari Oulun Moottorikerhon Matti Isoaho tavoittelee varmasti tittelin uusimista. Tällä kaudella MM-sarjassa ajavat, viime vuoden SM-pronssimies Max Koivula sekä luunkova konkari Seinäjoen Aki Ala-Riihimäki lukeutuvat myös vahvimpiin mestarikanditaatteihin. Vaasan Moottorikerhon seitsemän Suomenmestaruutta voittanut Mats Järf tavoittelee palkintokaappiinsa kahdeksatta SM-kultaa. Eikä ennakoinneista sovi unohtaa viime vuonna SM-hopeaa ajanutta Hämeen Moottorikerhon nuorta tähteä Atte Suolammia.

Vaikka tällä kaudella kotimaisia kilpailuja ei vielä olekaan ajettu, niin useampi suomalainen on ajanut kuluvalla kaudella Ruotsin liigassa. Sieltä saatu vauhti näkyy varmasti SM-finaalissa kovatasoisena kilvanajona.SM-finaalin järjestävä kerho Varkaus Racing Team ei ole talkootunneissa pihistellyt, vaan stadion on laitettu ns. minttiin. VRT:n puheenjohtaja Appe Mustonen puhkuu intoa ja tyytyväisyyttä.- Koronarajoitukset on poistunut, joten nyt päästään järjestämään pitkästä aikaa kunnon tapahtuma. Stadion on laitettu vimpan päälle kuntoon aina parkkipaikkoja myöten. Kilpailun markkinointiin on panostettu, joten odotamme runsaasti katsojia paikalle. Erätauoilla VRT:n juniorimoottorikelkkailijat ajavat näytöslähtöjä, joten nähtävää pisaa kaikille.

Kilpailu alkaa ajajaesittelyllä kello 12. Kello 12.10 ajetaan karsintaerä ja sen jälkeen alkaa varsinainen kilvanajo Suomenmestaruudesta.

Oho Live TV tuottaa kilpailusta suoran lähetyksen ja sitä pääsee seuraamaan osoitteessa https://pilvi.ohotv.fi/register/. Suoran lähetyksen katseluoikeus on 2.90 €.

Jääspeedwayn SM-finaalin kuljettajat:

1. Aki Ala-Riihimäki SeMK
2. Christer Biskop KPMK
3. Heikki Huusko KaMK
4. Max Koivula KaMoKe
5. Tomi Norola SsMK
6. Rami Systä JaMoKe/UA
7. Jani-Pekka Koivula PirMM
8. Mikko Jetsonen VRT
9. Atte Suolammi HäMK
10. Tomi Tani VRT
11. karsintaerän voittaja
12. Mats Järf VaMK
13. Timo Kankkunen VRT
14. Matti Isoaho OMK
15. Mikko Mäkinen ValkMK
16. karsintaerän toinen

Karsintaerän kuljettajat:
Markku Weckman HyMK
Henri Ahlbom FMS
Jukka-Pekka Seppä VaMP
Mika Helin FMS