OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: iStock.com

Maailman Glaukoomaviikko 6.-12.3.2022: Vakava silmäsairaus yleistyy väestön ikääntyessä

Glaukooma on maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy. Vakava näköhermon sairaus etenee usein oireettomana. Suomessa glaukoomapotilaita on arviolta 200 000, joista puolet ei tiedä sairaudestaan.

Aikaisemmin viherkaihiksi kutsuttu glaukooma etenee hitaasti oireettomana ja löydetään usein sattumalta.

– Vauriot ovat alussa hyvin huomaamattomia. Näköalueen laidoissa tapahtuu kaventumista, mutta tarkka näkö säilyy pitkään. Siksi sairautta ei itse huomaa, kertoo ylilääkäri Eija Vesti Tyks Silmäklinikalta.

Edetessään glaukooma voi aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermoon tai jopa sokeutumisen. Syytä sairauteen ei tiedetä.

– Ikääntyessä monet silmäsairaudet kuten glaukooma yleistyy. Onneksi hoitomenetelmät ovat kehittyneet ja sokeutuminen pystytään useimmiten välttämään, Vesti sanoo.

Glaukooman yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine, muita ovat perimä, likinäköisyys ja diabetes. Glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, vaikka kaikilla potilailla silmänpaine ei nouse.

Glaukoomaa hoidetaan alentamalla silmänpainetta silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkauksilla.

– Hoidon tavoitteena on estää lisävaurioiden syntyminen silmänpainetta laskemalla, Vesti sanoo.

Glaukoomayhdistys ry suosittelee kaikille yli 40-vuotiaille säännöllisiä silmälääkärikäyntejä, sillä glaukooman voi varmuudella todeta vain silmälääkäri.

Maailman Glaukoomaviikko on kansainvälinen teemaviikko, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa sairaudesta ja muistuttaa silmälääkärissäkäynnin tarpeellisuudesta.

Lähde: Glaukoomayhdistys ry