OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Masennuksen ja ahdistuksen hoito: tunteista puhuminen on tärkeää, mutta mitä muuta voimme tehdä?

Mielenterveysongelmat lisääntyvät jatkuvasti, mutta hoitoon pääsy on edelleen vaikeaa ja hidasta. Sillä välin on tärkeää, että lähipiiristä löytyy henkistä tukea tarjoavia ihmisiä, joiden puoleen voi kääntyä. Puhuminen läheisille keventää mieltä silloin, kun ahdistus tai masennus yrittää ottaa niskalenkkiä. Aina pelkkä puhe ei riitä, joten on hyvä etsiä myös muita työkaluja helpottamaan pahaa oloa.

Stylist kysyi asiantuntijoilta, miten masennusta ja ahdistusta voi pyrkiä lievittämään omassa arjessa työkaluilla, jotka ovat kaikkien ulottuvilla.

1. Priorisoi itsestä huolehtiminen

Pienillä päivittäisillä teoilla on valtava merkitys niin henkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin kannalta. Ne eivät välttämättä tarjoa välitöntä helpotusta, mutta pitkällä aikavälillä ne todella kohottavat yleistä hyvinvointia.

– On monia asioita, joita voimme tehdä parantaaksemme mielialaamme ja hyvinvointiamme, toteaa hyväntekeväisyysjärjestö Mindin edustaja Rosie Weatherley sivustolla.

Masentuneena arkisista rutiineista kiinni pitäminen voi tuntua ylitsepääsemättömän raskaalta, mutta juuri mielenterveyden järkkyessä se on aivan erityisen tärkeää. Terveiden elämäntapojen noudattaminen vaikuttaa positiivisesti mielialaan.

– Yritä noudattaa rutiineja, syödä terveellisesti, nukkua riittävästi ja liikkua päivittäin, Weatherley neuvoo.

Esimerkiksi liikunta on tehokas työkalu masennuksen hoidossa, sillä sen aikana elimistöön vapautuu hyvän olon hormoneja, kuten serotoniinia. Serotoniinin alhaiset tasot on puolestaan yhdistetty masennukseenja. Lisäksi liikunta auttaa laskemaan stressihormoni kortisolin määrää kehossa. Liikunnan ei aina tarvitse olla raskasta, etenkään silloin, kun päivä tuntuu muutenkin ylivoimaiselta. Jopa siivoaminen tai puutarhanhoito riittävät parantamaan mielilalaa.

– Jos vain voit, mene ulos. Fyysinen aktiivisuus luonnossa lisää mielenterveyshyötyjä sekä kohottaa D-vitamiinitasoja, mikä auttaa parantamaan mielialaa myös talvella, kun valoa on vähän, lisää Public Health Englandin mielenterveysohjelman johtaja Clare Perkins.

2. Jatka puhumista

Puhuminen auttaa, mutta yksi kerta ei taianomaisesti laukaise kaikkia murheita. On tärkeää pitää keskusteluväylää auki ja puhua asioista mahdollisuuksien mukaan useiden eri ihmisten kanssa.

– Hyvinvointimme riippuu myös ​​sosiaalisista kontakteista, joten on tärkeää pyrkiä tavoittamaan mahdollismman monia ihmisiä, tapahtui se sitten vaikka tekstiviestien, sähköpostin, tai puhelujen kautta, Weatherley selittää.

Jos et koe voivasi avautua ystäville tai perheenjäsenille, erilaiset vertaistukiverkostot voivat tarjota hyödyllisen, ei-tuomitsevan ympäristön.

– Vertaistukiverkostot tarjoavat mahdollisuudeen kuunnella ja puhua samanlaisia kokemuksia läpikäyneiden ihmisten kanssa, Weatherley lisää.

3. Hyödynnä verkkoresursseja

Verkosta löytyy nykyään useita maksuttomia verkkopalveluja, jotka voivat olla hyödyllisiä silloin, kun terapeutin vastaanotolle ei vielä pääse.

– Niistä löytyy paljon käytännön vinkkejä ja neuvoja, Perkins sanoo.

Suomessa esimerkiksi Mielenterveystalo tarjoaa keinoja monenlaisten ongelmien, kuten ahdistuksen ja masennuksen lievittämiseen, sekä konkreettisia ohjeita hoitoon hakeutumisesta.

4. Hae apua

Vaikka läheiset voivat tarjota henkistä tukea, hekään eivät pysty ihmeisiin. Jos sinusta tuntuu, ettet selviä tunteidesi kanssa, on syytä harkita ammattiapua.

– On tärkeää tunnistaa, koska tarvitset mielenterveyspalveluiden tukea. Jos huomaat tunteissasi, ajatuksissasi ja käytöksissäsi muutoksia, jotka ovat toistuvia, kestävät yli kaksi viikkoa, tai vaikuttavat jokapäiväiseen elämääsi, keskustele yleislääkärisi kanssa. Hän voi auttaa sinua hahmottamaan tarjolla olevat vaihtoehdot, Weatherley neuvoo.

Lähde: Stylist, Mielenterveystalo