OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Sonja Tolonen

Torstaina 10.3. aukeava Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttely nostaa ikääntyneet näkyviin

Kun Taidetta ikääntyneiden koteihin sai alkunsa viime keväänä, se pyrki tavoittamaan erityisesti arjessaan yksinäisyyttä kokeva ikääntyneitä. Hankkeen aikana on toteutettu osallistavia taidetuokioita ja työpajoja.

– Halusimme nostaa ikäihmiset esiin yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä, persoonina ja oman elämänsä aktiivisina tekijöinä. Taide toimii hankkeessa hyvinvointia edistävänä, ihmisiä yhdistävänä ja kohtaamisia mahdollistavana tekijänä, kertoo hankkeen koordinaattori Hanna Nuorala Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä OHO TV:lle.

Pandemia lisäsi yksinäisyyttä

Kun yleisötyön työryhmän valokuvaaja Sonja Tolonen ja yhteisötaiteilija Martta Pesonen tapasivat ikääntyneitä heidän kodeissaan, kävi selväksi, että monet heistä ovat viime aikoina kaivanneet kipeästi aktiviteetteja ja juttuseuraa.

– Monet meidän osallistujista ovat olleet työelämästä jo kauan poissa ja varsinkin pandemian jäljiltä monet heistä elävät nyt tosissaan eristyksissä, Pesonen toteaa.

Korona-aika on koetellut vanhuksia ja rajoitukset ovat lisänneet yksinäisyyden kokemuksia.

– Toiminnassamme mukana olleiden tämänhetkiseen jaksamiseen pandemia vaikuttaa nähdäkseni voimakkaasti, mikä ei tietysti ole yllätys. Iso osa kohtaamistamme on ollut todella yksin koko pandemia-ajan. Osa kaipaa kipeästi sosiaalista toimintaa arkeensa, Pesonen jatkaa.

Kaupungin vapaa-ajan palveluiden ollessa kiinni moni on osallistunut verkossa järjestettäviin aktiviteetteihin, mutta Pesosen mukaan osa vanhuksista kokee digipalvelut etäännyttävinä.

– Tässä projektissa livekohtaamiset ovat olleet riemukkaita puolin ja toisin. Valokuvien ottamisen lisäksi olemme haastatelleet kuvattavia, ja osalla puhetta olisi tullut vaikka kuinka kauan. Ei tarvinnut juuri lämmitellä haastateltavia! Kertomisen tarve on ollut käsinkosketeltava.

Persoonallisia tarinoita

Valo piirtää kasvojesi uurteet -näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 10. maaliskuuta klo 14 alkaen kauppakeskus Redissä.

Taitelijoiden mukaan vanhuksista puhutaan usein yhtenäisenä joukkona, mutta heidän tapaamansa ihmisillä on hyvin erilaisia tarinoita kerrottavanaan.

– Ikääntyneet ovat todella monipuolinen joukko tyyppejä, joilla on monenmoisia elämänpolkuja. Siellä olisi vaikka miten arvokasta tietoa ja ajattelua. Näyttelyssämme kuva yhdistyy tarinaan, joka kertoo pienen palan kuvatun ihmisen elämästä. Sen palan, jonka kuvattu on halunnut jakaa.

Pesosen mukaan kuvat on pyritty ottamaan niin, että kuvattava tulee nähdyksi kuten haluaa.

– Näyttelyssä korostuu ehkä hieman kliseinenkin ajatus siitä, että päällepäin emme voi tietää mitä kaikkea toisen ihmisen elämässä on tai on ollut meneillään.

Monelle osallistujista kuvattavana oleminen on harvinaista; osalla viimeisestä ammattimaisesta valokuvasta on saattanut vierähtää viisikinkymmentä vuotta. Yksi pohti ääneen, miksi vanhoja ihmisiä ylipäätään kuvataan.

– Halusimme antaa osallistujille nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksen. Prosessi oli yhtä tärkeässä osassa kuin lopputulos. Näemme osallistujamme kauniina ja arvokkaina, aina kuvan arvoisina, yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä. Toivomme myös yhteiskunnan näkevän heidät niin, Pesonen sanoo.

Valo piirtää kasvojesi uurteet -valokuvanäyttelyn näyttelypaikat ja -ajat

Kauppakeskus Redi 10.3.-27.3.2022

Malmitalo 28.3.-10.4.2022

Maunulatalo 11.4.-2.5.2022

Näyttely nähdään kevään aikana myös Kustaankartanon palvelukeskuksessa sekä Helsingin Kaupunginteatterin lämpiössä.