OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Verensokerin heilahtelu vaikuttaa terveyteen ja ulkonäköön jo kauan ennen diabeteksen puhkeamista

Terveessä elimistössä verensokeri on tasapainossa, mutta korkea verensokeri altistaa lukuisille erilaisille terveysongelmille. Diabeteksen tiedetään kasvattavan esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta keho alkaa oireilla jo kauan ennen varsinaisen diabeteksen puhkeamista. Siksi omasta verensokerista on hyvä olla perillä ja poikkeviin arvoihin kannattaa puttuua ajoissa.

Huomattavan suurella osalla väestöstä verensokerin arvot nousevat aterian jälkeen huolestuttavan korkealle. Satunnainen korkea verensokeri ei ole hengenvaarallista, mutta se voi aiheuttaa ikäviä oireita. Verensokerin raju vaihtelu näkyy energiatasoissa ja mielialassa, mutta myös ulkonäössä. Pooshin haastattelema biokemisti Jessie Inchauspé selittää, miten verensokerin heilahtelut näkyvät ulospäin.

Miksi verensokerin heilahtelua pitäisi varoa?

Etenkin runsaasti sokeria sisältävä ateria aiheuttaa verensokerissa piikin. Jyrkkää piikkiä seuraa yleensä myös sokeriarvojen jyrkkä lasku. Moni viettää tietämättään päivänsä tällaisella vuoristoradalla.

Korkea verensokeri ja verensokerin rajut heilahtelut lisäävät inflammaatiota kehossa. Inflammaatio, eli matala-asteinen tulehdus puolestaan on yhteydessä moniin sairauksiin. Myös väsymyksen, allergiaoireiden ja iho-ongelmien taustalta saattaa paljastua matala-asteinen tulehdus. Akne, atooppinen ihottuma, sekä ennenaikaisen ikääntymisen merkit iholla kielivät tulehdustilasta.

Olemme kaikki kuulleet, että sokeri vanhentaa ihoa. Tämä johtuu elimistössä tapahtuvasta glykaatiosta, joka vanhentaa meitä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Glykaatiolla tarkoitetaan solujen sokeroitumista, joka näkyy ihossa solujen uusiutumisen hidastumisena ja kollageenivaurioina. Seurauksena ihosta tulee eloton sekä roikkuva, ja ryppyjen syntyminen vauhdittuu Mitä enemmän verensokeri heittelee, sitä selvemmin ja nopeammin vaikutukset näkyvät ulospäin.

Kuinka välttää verensokerin heilahtelut?

Verensokerin kuriinsaaminen ei tarkoita tiukkaa dieettiä ja paastoamista. Painonpudotus auttaa laskemaan verensokeria, mutta heilahtelut saa kuriin terveellisellä ruokavaliolla ja tasaisilla ruokailuväleillä. Kasvis- ja kuitupitonen ruoka auttaa tasaamaan verensokerin vaihtelua. Myös ruokien syömisjärjestykseen kannattaa kiinnittää huomiota; jokainen ateria on hyvä aloittaa kasviksilla, eikä herkkuja pidä missään nimessä nauttia tyhjään vatsaan.

Lähde: Poosh