OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Neljä askelta onneen

Jokainen haluaa varmasti olla elämässään mahdollisimman onnellinen. Välillä, erityisesti viimeaikaisten maailmantapahtumien myötä, onnen ja ilon löytäminen saattaa tuntua hyvinkin vaikealta. Myös onnen tunteesta voi olla entistä vaikeampi pitää kiinni.

Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan positiiivisuuden kokemusta on kuitenkin mahdollista vahvistaa opettelemalla. Psychology Today -lehden artikkelin mukaan positiivisiin kokemuksiin voi eläytyä voimakkaammin ja niissä voi oppia olemaan paremmin läsnä seuraamaan nelivaiheista mallia. HEAL -malli muodostaa “ylöspäin suuntautuvan kierteen”, joka auttaa lisäämään onnen kokemusta, sekä parantamaan omaa sietokykyä ja itsetuntoa.

Vaihe 1. Tee kokemuksesta nautinnollinen

Ei ole väliä, onko kyseessä fyysinen kokemus, vai pelkkä ajatus, kunhan se herättää sinussa positiivisia tunteita.

Vaihe 2. Rikastuta kokemusta

Tee kokemuksesta mahdollisimman pitkäkestoinen ja pidä mielesi tietoisesti siinä kiinni. Pyri kokemaan sen herättämät positiiviset tunteet mahdollisimman voimakkaasti ja toista niitä mielessäsi. Eläydy kokemukseen mahdollisimman kokonaisvaltaisesti; mitä havaitset ympärilläsi, mitä tunnet, mitä kokemus merkitsee? Voit myös istua rentoon asentoon ja sulkea silmäsi keskittyäksesi paremmin kokemuksen herättämiä tuntemuksiin. Kiinnittämällä huomiota tunteisiisi, teet kokemuksesta henkilökohtaisemman. Lisää myös kokemuksen uutuudentunnetta, sillä tällöin se jää paremmin mieleesi. Vaikka kyseessä olisi aktiviteetti, jota olet harjoittanut ennenkin, yritä liittää siihen jokin “uusi” ajatus tai huomio.

Vaihe 3. Sisäistä kokemus

Pyri tietoisesti sisäistämään kokemus niin, että siitä tulee osa sinua. Käännä huomiosi sisäänpäin ja keskity erityisesti kokemuksen tuomiin positiivisiin tunteisiin ja siihen, miten palkitseva kokemus on.

Vaihe 4. Älä kiistä negatiivista, mutta keskity positiiviseen

Keskity positiiviseen, vaikka kokemukseen tai ympäristöösi liittyisi myös negatiivisia aspekteja. Voit tietodostaa negatiivisten asioiden tai ajatusten läsnäolon, kunhan keskityt voimistamaan positiivisia tuntemuksia. Jos olet ulkona ystäviesi kanssa, mutta seuraavan työpäivän stressi hiipii jo mieleesi, pyri palauttamaan tietoisuutesi tähän hetkeen ja kaikkeen siihen ihanaan, mitä ympärilläsi tapahtuu juuri nyt. Tällöin positiiviset tunteet nousevat päällimmäisiksi ja negatiiviset tuntemukset painuvat taka-alalle.

Lähde: Psychology Today, Stylist