OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva. If Vakuutus

Vuotovahingon aiheuttaa keittiössä useimmiten astianpesukone – hintalappu yleensä tuhansia euroja

Keittiö on kodin sydän ja siellä on viimeisten kahden vuoden aikana vietetty aikaa aiempaa enemmän. Nyt koronarajoitusten poistuessa ja työpaikkojen luopuessa etätyösuosituksista liikumme taas enemmän kodin ulkopuolella.

Keittiön turvallisuusohjeet, jotka kaksi vuotta sitten olivat ehkä itsestään selviä, ovat nyt saattaneet päästä unohtumaan ja ne on syytä palauttaa mieleen. Moni ohjeista liittyy juuri siihen, että keittiökoneita tulee käyttää valvotusti eli vain silloin, kun joku on paikalla. Ifin vahinkotilastoista selviää, että keittiössä sattuvista vuotovahingoista suurin osa johtuu astianpesukoneista.

Vahingon keskikorvaus on noin 4 000–5 000 euroa.

– Korvaus muodostuu yleensä vahingon selvityksestä eli kosteuskartoituksesta, purkutöistä, kuivauksesta ja jälleenrakennustöistä. Vahinko on yleensä sitä pienempi mitä aiemmin se huomataan, kommentoi omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen Ifiltä.

Joka viides astianpesukone kaipaa huomiota

Astianpesukoneiden asennuksessa ja huollossa on usein parannettavaa. I

– Joka viidennestä astianpesukoneesta löytyy jotain, jonka kehotamme omistajaa korjaamaan tai huomioimaan, kertoo Ifin yhteistyökumppani Anticimexin talopalveluiden aluepäällikkö Riku Lehtonen.

Tiskikoneiden vuotovahinko syntyy yleisimmin poistoputkesta. Se on syytä tarkistaa tasaisin väliajoin ja vaihtaa, jos vuotoja havaitaan. Vuotokaukalo astianpesukoneen alla on tärkeä, sillä se tuo vuotovahingon nopeammin näkyviin. Niitä löytyy nykyään useammista kodeista kuin aiemmin. 2017–2019 tehdyissä Kunnon koti -tarkastuksissa peräti 19 prosentissa vuotokaukalo puuttui, viimeisen kahden vuoden aikana enää 13 prosentissa.

Uuni ja liesi ovat yleisimmät tulipalojen aiheuttajat

Ifin tilastojen mukaan ruoanlaitto on yleisin syy kodin tulipaloihin. Silloin tällöin ne johtavat peräti totaalipaloihin, jolloin koko koti tuhoutuu.

– Palot aiheutuvat yleensä siitä, että jää jotain ruokaa liedelle tai uuniin tai että lähellä on jotain palavaa materiaalia, Utunen kertoo.

Lehtonen puolestaan muistuttaa liesituulettimen suodattimen puhdistamisen tärkeydestä.

– Suodatin on hyvä pestä kerran kuussa, ettei sinne pääse kertymään likaa, joka puolestaan voi syttyä palamaan, Lehtonen sanoo.

Pidä keittiösi turvallisena – muista nämä:

  • Käytä koneita vain, kun olet paikalla. Muista myös sulkea astianpesukoneen hana, kun sitä ei käytetä.
  • Hanki keittiöön sammutusvälineitä. Sammutuspeite on hyvä olla käden ulottuvilla.
  • Puhdista uuni säännöllisesti. Varmista, ettei lieden lähellä ole helposti syttyviä tavaroita.
  • Puhdista liesituulettimen suodatin kerran kuussa.
  • Imuroi jääkaapin alta ja takaa säännöllisesti ainakin kerran vuodessa.

Lähde: If Vakuutus