OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: K-ryhmä

Pääsiäinen eri puolilla Suomea – Karitsaa, parsaa vai raakamakkaraa?

Millaista pääsiäistä tänä vuonna odotetaan ja mitkä ovat pääsiäispöydän tähtiä missäkin päin Suomea? Karitsa on pääsiäispöydissä ympäri Suomen, mutta onko mämmi hitti vai huti ja mitä muuta pöytiin ilmestyy? K-kauppiaat kertovat, miltä pääsiäisen vietto sujuu eri puolilla Suomea.

Pääsiäinen on vuoden ensimmäinen suuri ruokajuhla, jonka suosikkeja kautta maan ovat karitsa ja mämmi. Kattauksissa leikitellään ja yhdistellään erilaisia kokonaisuuksia. Pääsiäisen ykkösväri on tietenkin keltainen, ja se korostuu kattauksen lisäksi niin kukissa, sisustuksessa kuin jälkiruoissakin. Parina aiempana pääsiäisenä suomalaiset ovat olleet pandemian myötä selkeästi varovaisempia, mutta nyt odotamme tämän muuttuvan.

– Sää asettaa tänä vuonna jännitysmomentin pääsiäisen viettoon. Säiden salliessa moni avaa varmasti grillikauden. Koristelupuolelta tämän pääsiäisen hitti on varsin skandinaavista tyyliä edustavat, kevyet ja ekologiset vaneripuput, jotka kootaan itse. Pääsiäisen jälkeen ne saa myös helposti purettua pieneen tilaan odottamaan seuraavaa pääsiäistä, K-Citymarketin käyttötavaran osto- ja myyntijohtaja Hannele Åberg sanoo.

Helsingissä pääsiäistä vietetään rennosti – parsasta ennustetaan helsinkiläisten asiakkaiden hittituotetta

K-Supermarket Triplan kauppiaan Petri Miettisen mukaan pääsiäisenä esimerkiksi leivontatuotteet korostuvat enemmän ja monipuolisemmin kuin jouluna, ja erityisesti keltaisia ja oransseja värejä suositaan hedelmissä ja säilykkeissä.

– Pääsiäinen on Helsingissä juhlapyhänä rennompi kuin joulu, eikä siihen liity niin paljon perinteitä. Helsinkiläiset satsaavat ruoanlaittoon ja yhdessäoloon. Sen huomaa valmisruoan myynnin hiljenemisenä. Kotimainen karitsa tulee olemaan jälleen yksi ykkössuosikeista: se tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ruoanlaittoon. Lampaanviulu on vähän rustiikkisempi tarjottava, kareesta ja fileestä ruokahifistelijä kokkaa näyttävän annoksen. Nyt, kun pääsiäinen on tänä vuonna näin myöhään huhtikuussa, niin parsa tulee varmasti olemaan yksi pääsiäisen suosikeista, pohtii Miettinen.

Kauppias ennustaa vilkkaimmaksi päiväksi kiirastorstaita.

– Ostosten suunnittelu jätetään melko viime tippaan, alkuviikko tulee olemaan suhteellisen normaali ja vasta loppuviikkoa kohti tilauksia tulee normaaliviikkoa enemmän.

Pohjoisemmassa Suomessa pääsiäinen vietetään talvisissa tunnelmissa – pääsiäispöytään poronkäristystä ja raakamakkaroita

Karitsa on ykkösjuttu pohjoisessakin, mutta pääsiäispöytään mahtuu myös poronkäristys, joka taipuu niin arki- kuin juhlaruoaksikin.

– Rovaniemeläisille pääsiäinen on hyvin perinteinen juhla, jolloin kokataan parempia ruokia pidemmän kaavan mukaan. Mämmi on pääsiäisen jälkiruokasuosikki täälläkin, vaikkei ehkä yhtä suuressa roolissa, kuin vaikkapa idässä. Suosittuja ovat myös kaupan oman keittiön pashat ja rahkat, kertoo K-Supermarket Kauppatorin kauppias Mari Mustonen Rovaniemeltä.

Rovaniemellä lunta on vielä valtavasti, joten pääsiäisen kukat ostetaan maljakkoon sisätiloja koristamaan.

– Orvokit eivät nyt ole ajankohtaisia täällä, eikä grillikauttakaan vielä päästä aloittelemaan. Se ei kuitenkaan latista pääsiäistunnelmaa!

Oulun korkeudella sen sijaan grillikausi jo kutkuttelee.

– Lunta on täälläkin paljon, mutta uskoisin, että grillikauden aloitusta suunnitellaan. Esimerkiksi raakamakkaroita on viime vuosina kysytty entistä enemmän, kertoo K-Supermarket Toppilan kauppias Janne Saarela.

Oululaisten ostoskoreissa korostuvat pääsiäisen aikaan erilaiset palvituotteet, kypsät kalkkunat, lammas ja savukala.

– Meillä kaupalla tehdään mämmirahkaa sekä mintturahkaa, jossa on minttukrokanttisuklaata ja hyytelöä rahkapohjassa, uskoisin näiden päihittävän suosiossa perinteisen mämmin, jatkaa Saarela.

Itä-Suomessa odotetaan sukulaisia etelästä kyläilemään

Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä pääsiäistä vietetään perinteisissä merkeissä. Juhlapöytään hankitaan lammasta, mämmiä ja pashaa.

– Monesti pääsiäisenä aloitetaan monessa kodissa myös grillikausi. Nyt kylmät kelit muuttavat varmasti suunnitelmia, mutta olemme kaupassa varautuneet, että moni aloittaa grillauksen keleistä huolimatta, kertoo K-Market Tiilikaisen kauppias Pilvi Pääskynen.

Pääsiäinen on Tohmajärvellä aikaa, jolloin Etelä-Suomesta tullaan sukulaisten luo kyläilemään. Se näkyy myös kaupan valikoimissa.

– Pääsiäinen, kesä ja joulu ovat aikaa, jolloin lisäämme luomu- ja vegetuotteiden valikoimaa. Esimerkiksi luomumaitoa ja vegemakkaraa menee näinä aikoina enemmän.

Lännessä startataan grillikautta, jos sää lämpenee – karitsa grillataan

Porissa odotetaan vilkasta pääsiäistä, ihmiset haluavat nauttia hyvästä ruoasta perheen tai ystävien kesken, pitkään jatkuneen koronapandemian keskellä. Tämän vuoden kevät on ollut myös hankala ja ihmiset haluavatkin nyt irtaantua arjesta ja vaalia juhlapyhien perinteitä.

Monen grillikausi alkaa pääsiäisenä, jos lumet ovat sulaneet pois. Kylmä sää näyttää onneksi hieman lämpenevän pääsiäistä kohti mentäessä.

– Hittituotteita Satakunnassa ovat muun muassa karitsa eri muodoissa, savustettuna ja uunissa, mutta erityisesti grillattuna, minttuhyytelön kera. Parsa ja hollandaise-kastike kruunaavat annoksen. Tuoreet yrtit, kuten timjami, minttu ja rosmariini ovat kestosuosikkeja, kertoo K-Citymarket Pori Puuvillan kauppias Elina Kauppinen.

Mämmi jakaa mielipiteitä, osan mielestä se kuuluu ehdottomasti pääsiäiseen ja osan mielestä ei.

– Mämmi ei oikein puhuttele nuorempaa sukupolvea. Valloittaaksemme nuoretkin mämmin olemme kehitelleet Puuvilla Kitcheniin mämmirahkan ja mämmigelaton, kertoo Kauppinen.

Lähde: K-ryhmä