OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kierrätetystä teräksestä kauniiksi koruiksi ja käyttöesineiksi – Vieraana Teemu Partanen ja Nikama Design

Tällä kertaa ohjelmassa on vieraana Teemu Partanen. Teemu on koru- ja käyttöesine suunnittelija Nikama Design Oy yrityksessä. 

Nikama Designin kaikki tuotteet ovat käsintehtyjä ja valmistettu teräksestä. Nikama tuotemerkki syntyi vuonna 2007 ja Nikama Jewellery- korusarja  tuotteistettiin vuonna 2009, ja sen yhteydessä perustettin Nikama Design Oy. Teemu on luotsannut yritystä vuodesta 2013 asti, ylpeänä jatkaen ja kehittäen Eero Hyrkkään luomien Arcticchrome ja JAUR sarjojen valmistusta. Seppäperinne jatkuu ja elää yhä. 

Nikama Designin kaulakoru mallistoa

Mielenkiintoiseksi tämän yrityksen tekee se, että raaka-aineena käytetään terästä! Maailman puhtaimmalla jaloteräksellä on pohjoisen sielu, ylpeä ja periksiantamaton. Sen valjastaminen vaatii omapäisyyttä ja rohkeutta – herkkyyttäkin. “Mulla on vähän sellainen viha-rakkaus suhde tähän materiaaliin” Partanen kuvailee. Kun valo lopulta välkehtii työstetyn jaloteräksen pinnalla ja peilaa siihen ympäristöään, silloin metalli todellakin palkitsee tekijänsä. Oikea muoto antaa sinnikkosielulle tarkoituksen; Nikama Designin tuotteissa se tukee omistajansa kosketusta ja kestää ikuisesti. 

Hanna ja Teemu keskustelevat jaksossa Nikaman historiasta, ja siitä kuinka Nikama Design sai alkunsa. Teemu kertoo “mahdottomasta” rannerenkasta, Haapa- tuotelinjan synnystä ja siitä, kuinka monipuolinen ja kestävä materiaali teräs on, se on myös täysin kierrätettävä. Nikama Designin käyttämä teräs tulee Tornion Outoummun terästehtaalta, joka on pohjoismaiden suurin kierrätyskeskus. 90% prosenttia Nikama Designin tuotteista on valmistettu jo kierrätetystä materiaalista. Yksi eniten näkyvyyttä saanut Nikaman tuote on Urheilugaalasta tuttu Uno palkinto.

Tutustu Teemuun lisää ja kuule jalometallin käsittelystä lisää katsomalla uusin Pieni pala elämää jakso!