OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Michael Clark / Red Bull Content Pool

Historiallinen yritys: Air Force -lentäjät pyrkivät vaihtamaan koneita kesken lennon

25. huhtikuuta tehdään historiaa ennennäkemättömällä ilmailuesityksellä, kun serkukset Luke Aikins ja Andy Farrington nostavat lentokoneensa synkronoidusti 4000 metrin korkeuteen, sammuttavat moottorit ja syöksyvät ilmojen halki, pyrkien toistensa ohjaamoihin. Aikaa suoritukseen on vain minuutti tai lentokoneet syöksyvät maahan. Plane Swap on ensimmäinen kerta koko ilmailun historiassa, kun lentäjä nousee yhdellä koneella ja laskeutuu toisella.

Lentokoneiden vaihtoyrityksessä Aikins 48, ja Farrington 39, käyttävät kahta RedBullin Cessna 182 lentokonetta lentääkseen 4 000 metrin korkeuteen. Noin minuutin aikana he laittavat lentokoneensa ohjattuun vapaapudotukseen, hyppäävät ulos – jättäen lentokoneet täysin tyhjiksi, kiitäen ilmojen halki rinnakkain kohti vastakkaisia koneita, pyrkivät ohjaamoihin, kytkevät ilmajarrut pois päältä, käynnistävät moottorit uudelleen ja yrittävät ottaa koneet hallintaansa ennen kuin koneet syöksyvät maahan.

Aikinis on arvostetun uransa aikana tehnyt yli 21 000 hyppyä sekä on lentokoneen ja helikopterin lentäjä ja innovaattori. Washingtonista kotoisin oleva mies etsii jatkuvasti tapoja käyttää tiedettä ja tekniikkaa nostaakseen urheilun uusiin korkeuksiin. Vuonna 2016 hän teki uuden maailmanennätyksen putoamalla vapaasti troposfääristä 7620 metrin korkeudesta ilman laskuvarjoa ja laskeutuen huolellisesti rakennettuun 30 m x 30 m verkkoon. Se on vain yksi kolmesta hänen hallussaan olevasta maailmanennätyksestä.

– Plane Swap on urani huippu, ja tavoitteeni on inspiroida koko maailmaa, näyttämällä, että kaikki on mahdollista. Voit asettaa tavoitteeksi jotain, mikä näyttää saavuttamattomalta, villiltä ja pähkä​​hullulta, mutta kunnianhimolla ja luovuudella voit saada sen tapahtumaan, Aikins kommentoi.

Myös Washingtonista kotoisin oleva Farrington syntyi lentämään. Hänen äitinsä kasvoi laskuvarjohyppääjien perheessä ja teki itsekin hyppyjä Andya odottaessaan. Andy teki ensimmäisen tandemhyppynsä 12-vuotiaana ja hyppäsi yksin 16-vuotiaana. Uransa aikana hän on kerännyt yli 27 000 hyppyä, 1 000 BASE-hyppyä sekä 6 000 tuntia lentäjänä, joka on ansainnut hänelle arvonimen “Taivaan Kuningas”.

Lentokoneen tarvittaviin modifikaatioihin on mennyt tuntikausia tutkimus- ja kehitystyötä, jotta suoritus olisi edes mahdollisuuksien rajoissa. Ilmailuinsinööri tohtori Paulo Iscold on toiminut johtavana insinöörinä yhteistyössä Aikinsin ja Farringtonin kanssa, ja ratkaissut hallitun pystysuoran laskeutumisen aiheuttavat haasteet.

Lähde: Red Bull Finland