OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tiedätkö, mitä aurinko tekee hiuksillesi?

Jokainen meistä varmasti jo tietää, kuinka tärkeää on suojata iho auringolta. Aurinkorasvoilla läträtessä hiukset ja hiuspohja kuitenkin tuppaavat jäämään huomiotta. Ihosyöpää ja ihon ennenaikaista ikääntymistä aiheuttava UV-säteily vaikuttaa yhtä lailla päänahkaan, eikä aurinko tee hyvää kutreillekaan. Liiallinen altistuminen ultraviolettisäteilylle haurastuttaa hiuksia ja haalistaa niiden väriä. Siksi myös pää on tärkää muistaa suojata auringolta joko hatulla tai suojaavilla tuotteilla.

Mitä hiuksille tapahtuu auringossa?

– Hiuspohjaa pitäisi ajatella ikään kuin kasvojen ihon jatkeena. Näin varmistat myös, että hiuksesi pysyvät mahdollisimman hyväkuntoisena. Sama ikääntymisprosessi, jota kasvoilla tapahtuu, kohdistuu myös päänahkaan, muistuttaa ihotautilääkäri ja hiusasiantuntija Sharon Wong Stylist-sivustolla.

Jos päänahka punoittaa auringossa oleilun jälkeen, olet todennäköisesti laiminlyönyt sen suojaamisen. Paitsi että kärvähtänyt iho tuntuu ikävältä, palaminen lisää myös ihosyövän riskiä. Hiukset sen sijaan eivät varsinaisesti “pala” auringossa, mutta UV-säteily vaikuttaa myös hiusten kuntoon.

– Liiallinen altistuminen UVA- ja UVB-säteille aiheuttaa oksidatiivista stressiä, joka vaurioittaa hiusten rakennetta hajottamalla proteiineja. Tämä tekee hiuksista hauraammat ja helpommin katkeilevat. UV-säteet vaalentavat myös hiusten pigmenttiä, Wong luettelee.

Kuinka suojata hiukset auringolta?

Tuuheat hiukset suojaavat päänahkaa paremmin kuin harvat hiukset. Hiukset eivät kuitenkaan yksinään riitä blokkaamaan UV-säteilyä, joten pää tulisi aina muistaa suojata ennen aurinkoon menemistä.

– Jakauksen kohta ja päälaki ovat yleisimmät kohdat, joilla aurinko aiheuttaa vaurioita etenkin, jos hiukset ovat ohuemman puoleiset, Wong sanoo.

Hatut ja huivit ovat tietenkin paras suoja aurinkoa vastaan. Jos päähine ei tarjoa kunnollista suojaa, on alueella käyttää aurinkosuojaa. Markkinoilta löytyy lukuisia vaihtoehtoja, jotka suojaavat päänahkaa tekemättä hiuksista rasvaisen näköisiä.

– Valitse öljytön ja vedenkestävä koostumus, joka ei valu eikä ärsytä ihoa. Tarjolla on myös jauhemaisia ​​aurinkosuojia, jotka eivät tunnu pakkelimaiselta. Puikkomaineen tuote taas on helppo levittää, Wong ohjeistaa.

Itse hiusten suojaamiseen löytyy niin ikään paljon erilaisia tuotteita. Jos hiuksia pesee usein, suojaksi voi valita esimerkiksi aurinkosuojan sisältävän shampoon ja hoitoaineen. Myös monet muotoilutuotteet sisältävät aurinkosuojan. Hiuksia voi suojata myös oikean kampauksen valinnalla. Esimerkiksi nutturalla pienempi osa hiuksista altistuu auringolle kuin hiusten auki ollessa.

Lähde: Stylist