OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: HKScan

Suomessa syödään kesällä 110 miljoonaa grillimakkaraa

Yksi varma alkavan kesän merkki on se, kun grillit kaivetaan varastoista esiin. Grillauskausi starttaa perinteisesti pääsiäisen tienoilla ja kesällä yhä useampi valmistaa ruokaa grillissä. Perusgrillaajien lisäksi voimakkaasti kasvava ryhmä ovat erilaisiin grilleihin tai grillausmenetelmiin hurahtaneet ruoanlaittajat, joista monet grillaavat ympäri vuoden.

Makkarajono 10 kertaa Suomi päästä päähän

Makkara on edelleen Suomen suosituin grillattava. HKScanin mukaan Suomessa syödään kesällä 110 miljoonaa grillimakkaraa. Jos ne laitettaisiin peräkkäin, niin jono ulottuisi kymmenen kertaa Hangosta Utsjoelle. Suosituimpana grilliin sujahtaa laadukkaampi ja lihaisampi grillimakkara (64 % grillaajista), mutta perusgrillimakkarat ovat lähes yhtä suosittuja (57 %). Raakamakkaroiden grillaamista on opeteltu muutama vuosi ja nyt ne ovat löytäneet pysyvästi paikkansa grilleissämme.

– Artesaanimakkarailmiö käy kuumana. Käsintehdyt makkarat ja chef´s special -grillimakkarat ovat monien suosikkeja. Kesäkaudelle tulevia uusia makuja odotetaan aina innolla, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen yhtiön tiedotteessa.

Kananpoika on noussut takamatkalta eturiviin

Grillaustrendeissä näkyvät samat ilmiöt kuin ruoanlaitossa muutenkin. Broilerista on tullut suosituinta grillattavaa lihaa, vaikka se on historiallisesti melko uusi herkku grilleissämme. Viimeiset 10–15 vuotta ovat olleet kananpojan grillaamisen voimakkaan kasvun aikaa. Suosion kasvu selittyy monilla eri asioilla.

– Olemme oppineet grillaamaan kananpoikaa ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun broileri on itsessään niin miedon makuista, on sitä helppo maustaa. Siksi monet eri makumaailmat ovat lyöneet läpi paremmin kuin muissa lihatyypeissä. Kauppojen hyllyillä on paljon erilaisia kanavaihtoehtoja grilliin, Järvinen selittää.

Yksi jo pitkään vallalla ollut grillaustrendi on se, että kaikkea voi grillata. Lihojen ja makkaroiden lisäksi vihannekset, grillijuustot, kalat, sienet ja jopa hedelmät ovat tuttuja grillisuosikkeja. Pekoni on puolestaan grillaustilaston kovin nousija.

– Vartaiden kasviksia ja lihoja kääritään monesti myös pekoniin. Pekonin käyttö grillaamisessa on kasvanut 17 prosenttia. Pekonihan tekee ruoasta kuin ruoasta aina pykälää parempaa, Järvinen toteaa.

Grillaukseen hurahtaneet himoitsevat uusia hilavitkuttimia

Grillaajien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut kahden koronakesän aikana. Nekin, joilla ei ole mahdollisuutta grillata kotona tai mökillä, ovat löytäneet ulkoruoanlaiton ihanuuden hyödyntämällä yleisiä nuotiopaikkoja tai käyttämällä erilaisia retkigrillejä. Toinen kasvava grillaajien alatyyppi on erilaisiin erikoisgrilleihin tai grillausmenetelmiin hurahtaneet ruoanlaittajat. Himogrillaajille on esimerkiksi sosiaalisessa mediassa paljon ryhmiä, joissa vaihdetaan ideoita ja vinkkejä grilleihin, grillausvälineisiin ja grillattaviin tuotteisiin liittyen.

– Välineistä grillaaminen ei ainakaan jää kiinni, sillä erilaisia grillejä, ulkouuneja, grilliastioita ja -välineitä on tarjolla valtavat valikoimat. Joka kesä etsitään aina jotain uutta. Omalla hankintalistallani on nyt pizzauuni, itsekin grillaamiseen hurahtanut Järvinen toteaa.

Lähde: HKScan