OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Tuntuuko, että tukka ei vain kasva? Näkymätön ongelma voi olla syypää

Tuntuuko, että tukka ei enää tietyn mitan jälkeen kasva millään? Geeneillä on toki vaikutusta asiaan, mutta usein syy löytyy ympäristötekijöistä. Hiusstylisti Tom Smithin mukaan yksi yleinen syy piilee latvoissa. Paljaalle silmälle näkymättömät mikrovauriot saattavat selittää, miksi hiuksiin ei tule lisää pituutta.

– Mikrovauriot ovat näkymättömiä vaurioita, joita hiuksiin syntyy huomaamatta. Tästä syystä, vaikka hiukset kasvaisivat tyvestä, eivät hiukset kasva latvojen katkeilun takia pituutta, Smith selittää Stylist-sivustolla.

Hiusten kuntoon vaikuttaa moni tekijä ruokavaliosta muotoilutottumuksiin ja hoitotuotteisiin. Tiedämmekin jo, että lämpökäsittelyt ja voimakkaat kemikaalit vahingoittavat hiuksia, mutta hiuksen pinnassa voi esiintyä pieniä mikrovaurioita silloinkin, kun latvat näyttävät päällepäin terveiltä. Mikrovauriota syntyy arjessa helposti, mutta onneksi niiden ehkäisyyn tepsivät samat konstit kuin muidenkin hiusvaurioiden kohdalla.

– Pidä hiukset mahdollisimman terveinä rajoittamalla lämmölle altistamista muotoillessa, leikkauttamalla hiukset säännöllisesti, sekä käyttämällä hiustenhoitotuotteita, joiden teho on tieteellisesti todistettu, Smith ohjeistaa.

Esimerkiksi vahvistavat hoitonaamiot auttavat korjaamaan hiusten rakennevaurioita. Smithin mukaan myös latvoissa käytettävät seerumit ja öljyt auttavat pitämään hiukset vahvoina ja joustavina. Hiuksia tulee muistaa kohdella hellävaroen joka päivä, sillä liian kovakätinen käsittely on vastuussa valtaosasta hiusten vaurioista. Föönaamisen ja muotoilun ohella varovaisuutta kannattaa noudattaa ainakin hiuksia harjatessa ja kumilenksuja käytettäessä. Kesäisin esimerkiksi UV-säteily voi vaurioittaa hiuksia, joten pää tulisi muistaa suojata auringolta.

– Hiusten kanssa on osattava olla varovainen, Smith painottaa.

Vinkit saattavat tuntua itsestäänselviltä, mutta hiusten kunnosta huolehtiminen maksaa itsensä takaisin. Smith lupaa, että hellävarainen käsittely myös auttaa hiuksia kasvamaan; mitä terveemmät ja vahvemmat hiukset, sitä paremmin ne jaksavat kasvaa.

Lähde: Stylist