OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Kolme kenkätrendiä, joita jalkaterapeutti vihaa

– Minun on kerran täytynyt poistaa sandaali, joka oli sulautunut kiinni potilaan jalkaan, toteaa jalkaterapeutti ja Royal College of Podiatryn tiedottaja Emma McConnachie Who What Wear-sivustolla.

McConnachie seuraa monia kenkätrendejä kauhistellen. Etenkin kesäisin hän näkee jalkineita, jotka eivät tarjoa lainkaan tukea ja muuttavat ihmisten kävelytyyliä. Alalla 23 vuotta työskennellyt McConnachie harmittelee sitä, etteivät ihmiset mieti, millaisia ongelmia huonot jalkineet saattavat aiheuttaa pitkällä aikavälillä. Hän vakuuttaa, ettei hyvien jalkineiden valinta oikeasti ole kovin vaikeaa.

Millaiset kesäjalkineet sitten ovat jalkaterapeutin mieleen ja mitkä eivät?

– Yksi yleinen virhe on käyttää varvastossuja tai allassandaaleja, joita ei ole suunniteltu kävelykengiksi. Näen tätä usein työssäni, McConnachie sanoo.

Flipflopit tai pool sliders -sandaalit on toki helppo sujauttaa jalkaan, mutta se ei tarkoita, että niissä pitäisi lähteä kaupungille. Ne soveltuvat nimensä mukaisesti lähinnä suihkutiloihin, altaalla oleiluun ja rannalle. Nämä kaksi sandaalimallia ovatkin McConnachien inhokkien kärjessä.

– On katsottava kengän pohjaa ja rakennetta. Etsi jalkineita, jotka tukevat myös holvikaarta. Jos ainoa kiinnike on varpaiden päällä, joudut kiprstämään varpaitasi pitääksesi kengät paikoillaan, hän lisää.

McConnachie muistuttaa, että edellä mainittujen kaltaiset jalkineet saattavat myös liusua kävellessä ja aiheuttaa onnettomuuksia. Hän näkee kesäisin esimerkiksi nyrjähtäneitä nilkkoja.

Mitä tilalle?

McConnachie suosittelee kesäksi sandaaleja, joissa on kolme hihnaa; yksi edessä, yksi keskellä ja yksi tukemassa nilkkaa. Toisin sanoen, niin sanotut iskäsandaalit ovat jalkojen terveyden kannalta paras valinta.

Pitkän ja lumisen talven jälkeen moni haluaa kaivaa myös kauniit korkkarit esiin. Korolliset kengät eivät saa jalkaterapeutin siunausta, mutta mikäli sellaisia haluaa välttämättä käyttää, McConnachiella on muutama neuvo, joita kannattaa noudattaa.

– Yleensä neuvomme välttämään kokonaan korollisia kenkiä, sillä ne muun muassa lisäävät kaatumisriskiä, varsinkin jos ne ovat slip on -mallia. On myös suositeltavaa välttää yli kolmen sentin korkoja. Jos käytät korkokenkiä, on tärkeää käyttää välillä eri korkuisia korkoja.

Korot kannattaa säästää juhlatilaisuuksiin, sillä päivittäin ja pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti käytettynä ne voivat aiheuttaa hurjaa vahinkoa jaloille.

– Jos käytät jatkuvasti samankorkuisia korkoja, pohkeiden lihassäikeet lyhenevät, McConnachie varoittaa.

Lähde: Who What Wear