OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Miksi vastakohdat viehättävät parisuhteessa? Terapeutti vastaa

Kaikki me olemme kuulleet sanottavan, että vastakohdat viehättävät. Moni uskoo, että hyvin erilaiset ihmiset tapaavat vetää toisiaan puoleensa, mutta onko väitteessä todella perää?

1950-luvulla kardiologit Meyer Friedman ja Ray Rosenman kehittivät teorian A-tyypin persoonallisuudesta. Tämän persoonallisuustyypin edustajia pidettiin kunnianhimoisina, kilpailuhenkisinä ja hyökkäävinä. Se sai rinnalleen rauhallisen ja leppoisan B-tyypin. Sittemmin vastakkainasetteleva jaottelu on kyseenalaistettu, sillä todennäköisempää on, että suuri osa ihmisistä tunnistaa itsestään kummankin ryhmän piirteitä erinevissä määrin. Parisuhteessa moni kuitenkin huomaa painottuvansa kumppaninsa kanssa vastakkaisiin persoonallisuustyyppeihin.

– A-tyypin edustajat ovat tunnetusti tarkkoja ajasta ja he vihaavat sitä, että toinen on myöhässä. Tämä tulee todennäköisesti nopeasti esiin seurustellessa, antaa psykoterapeutti Krista Jordan esimerkin Stylist-sivustolla.

Siinä missä A-tyyppiin painottuvat henkilöt ovat kilpailunhaluisia ja jopa aggressiivisia, B-tyypin edustajat mieluummin välttävät stressaavia kilpailutilanteita. He nauttisivat enemmän yhteistyötä vaativista aktiviteeteista. Tällaiset luonne-erot ilmenevät parisuhteessa esimerkiksi treffejä ja lomamatkoja suunnitellessa.

– A-tyyppi haluaa olla vastuussa ja dominoida, joten hän ottaa vetovastuun suunnittelussa… Hän haluaa tuntea itsensä tuotteliaaksi, eikä hän halua “tuhlata aikaa”. B-tyyppi taas on päinvastainen. Hän on kumppani, joka vastaa “mitä sinä vain haluat”, kun häntä pyydetään valitsemaan illallispaikka tai elokuva, tohtori Jordan selittää.

Kenestä unelmakumppani?

Äkkiseltään kuulostaisi, että kenen tahansa on helppo tulla toimeen B-tyypin edustajien kanssa, mutta Jordan muistuttaa, että molemmilla persoonallisuustyypeillä on omat haasteensa.

A-tyypin täytyy varoa dominoimasta kumppaniaan liikaa. Hänen tulee muistaa, ettei kaikki ole yhtä kilpailua ja että yhteys kumppaniin on tärkeämpää kuin voittaminen.

– Hänen on opittava hallitsemaan ärtyneisyyttään ja tempperamenttiaan, jotta he eivät säikytä deittikumppaneitaan tiehensä, Jordan sanoo.

Sen sijaan B-tyypin on usein haastavaa ottaa ohjat ja esimerkiksi suunnitella kumppanille mielenkiintoiset treffit. Kaikkien mielestä täydelliset treffit eivät tarkoita Netflixin katsomista eilisen ruoan tähteitä syöden, kuten Jordan huomauttaa.

Eriävät persoonallisuustyypit näkevät monet asiat eri kantilta ja saattavat ottaa yhteen. Mutta tarkoittaako tämä, että ihmisten pitäisi mieluummin tapailla kaltaisiaan? Jordanin mukaan kaikessa on kyse tasapainon löytämisestä.

– Haaste on siinä, että kummankin tyypin positiivisia piirteitä kunnioitetaan, eikä kenestäkään tehdä pahista, hän toteaa.

Kun kaksi hyvin erilaista ihmistä ryhtyy suhteeseen keskenään, molemmilta osapuolilta vaaditaan aina jonkin verran henkistä kasvua. Jordan uskoo, että parhaimmillaan vastakkaisten persoonallisuustyyppien yhdistäminen voi olla vahvuus paitsi suhteessa, myös yksilötasolla. Kumppani, joka on hyvin erilainen, voi avartaa toisen maailmankatsomusta ja opettaa uusia näkökulmia.

– Jos haluat suhteen, jossa kaikki kumppanisi tekemiset käyvät järkeen, valitse omaan persoonallisuustyyppiisi kuuluva henkilö, mutta suhde ei välttämättä tule kestämään. Jos haluat suhteen, jossa voit oppia ja kasvaa perustavanlaatuisella tavalla, kannattaa ehkä valita toisen tyyppinen kumppani, joka saattaa välillä hämmentää ja kyllä, joskus myös ärsyttää sinua, Jordan neuvoo.

Lähde: Stylist