OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: pexels.com

Varastiko korona ripsesi?

Covidiin liittyvä hiustenlähtö on puhuttanut paljon, mutta pää ei ole ainoa paikka, joka saattaa tuntua tavallista harvemmalta infektion jälkeen. Moni on huomannut muutoksen myös ripsissä.

– Pandemian alusta saakka ripsien lähtö on ollut ykkösasia, josta asiakkaani ovat kyselleet. Toisena tulee maskne, kertoo ihotautien NYU Langone Health-keskuksen kliininen apulaisprofessori Doris Day Marie Claire-lehdessä.

1010datan mukaan tekoripsien, ripsivärien ja -seerumien verkkomyynti on kasvanut räjähdysmäisesti pandemian aikana. Marraskuussa 2021 ripsiseerumeiden myynnissä nähtiin suurin kasvupiikki viiteen vuoteen. Osaltaan asiaa selittää tietenkin maskien käyttö, jonka myötä meikissä on panostettu entistä enemmän silmiin. Toinen syy on, että koronan jälkeen ripset saattavat tuntua haurailta ja harvoilta.

Koska ripsiä lähtee liikaa?

Ripsien elinkaari on yleensä muutama kuukausi ja se koostuu kolmesta vaiheesta; kasvuvaiheesta (anageeni), siirtymävaiheesta (katageeni) ja lepovaiheesta (telogeeni). Ripsien määrä on yksilöllinen, mutta yleensä niitä on yläluomessa 90-160 ripsiä ja noin 75-80 ripsiä alaluomessa. Tavallisesti ripsiä irtoaa päivässä yhdestä viiteen. Kun ripsiä lähtee enemmän, on jokin todennäköisesti pielessä. Tohtori Dayn mukaan ripsiä lähtee enemmän silloin, kun elimistö kokee stressiä.

– Telogen effluvium -hiustenlähtö voi vaikuttaa hiusten lisäksi ripsiin ja kulmakarvoihin. Se tapahtuu yleensä yhdestä kolmeen kuukautta stressin alkamisen jälkeen, hän sanoo.

Yleisiä syitä stressiperäiselle hiustenlähdölle ovat muun muassa raju painonpudotus, synnytys, äärimmäinen stressi esimerkiksi työn tai eron takia, sekä sairaus, kuten covid-19. Stressin päätyttyä hiustenkasvu palautuu normaaliksi noin puolessa vuodessa. Toinen mahdollinen syy on hiustenlähtöön on alopecia areata, tuttavallisemmin pälvikalju. Se on autoimmuunisairaus, jonka yksi mahdollinen laukaisija on virusinfektio. Oireilu saattaa mennä ohi itsestään, mutta se vaatii usein kuukausia.

Miten saan ripset taas kasvamaan?

Jos hiustenlähtö huolestuttaa, on asiasta hyvä puhua lääkärin kanssa. Tervettä hiusten ja ripsien kasvua voi tukea myös kotikonsteilla. Samat vitamiinit ja hivenaineet, joista hiukset pitävät, edistävät myös ripsien kasvua. Esimerkiksi biotiinin, C-vitamiinin, raudan ja sinkin riittävästä saannista on hyvä huolehtia.

– Markkinoilta löytyy myös hyviä ripsi- ja kulmakarvaseerumeita, jotka voivat nopeuttaa palautumisprosessia, tohtori Day vinkkaa.

Ripsiseerumit sisältävät ainesosia, kuten peptidejä ja kollageenia, jotka hoitavat ripsiä ja auttavat niitä kasvamaan vahvempina.

Hyvä uutinen on, että hiukset ja ripset palautuvat yleensä ennalleen infektion jälkeen, joskin odottaminen vaatii malttia. Jatkuva stressi voi pidentää sairauden aiheuttamaa hiustenlähtöä, joten rentoutuminen on tärkeä osa toipumista.

Lähde: Marie Claire