OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kuva: Naantalin Musiikkijuhlat

Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyy tänään

Naantalin Musiikkijuhlat käynnistyy tänään 42. kerran. Musiikkijuhlat käynnistyy tiistaina 7.6. perinteiseen tapaan avajaiskonsertilla. Järjestäjien mukaan luvassa on musiikillinen ilotulitus, jolla juhlistetaan niin yleisökonserttien paluuta kuin Musiikkjjuhlat perustaneen Arto Noraksen taiteellisen johtajan kautta, joka on jatkunut ennätykselliset 42 vuotta. Noraksen kausi päättyy tämän kesän jälkeen, ja uutena taiteellisena johtajana aloittaa Elina Vähälä.

Kahdentoista päivän mittainen festivaali tuo Naantaliin ja lähiseuduille yli 200 esiintyjää, 27 konserttia ja muuta tapahtumaa yli 10 idyllisessä kirkossa tai muussa miljöössä. Lisäksi kokonaisuuden osana toteutuu Naantalin Lasten Musiikkijuhlat lastenmusiikkikonsertteineen ja -tapahtumineen 9.-12.6. sekä Vallis Gratiae -akatemia ja musiikkileiri 11.-18.6. kesäkuuta.

Puola lahjoittaa Naantalille tammen Pendereckin muiston kunniaksi

Sunnuntaina 12.6. Naantalin kirkossa muistellaan Naantalin Musiikkijuhlien suurta ystävää, yhtä aikamme keskeisistä säveltäjistä, Krzysztof Pendereckiä, joka menehtyi keväällä 2020. Myös elokuvamusiikista, esimerkiksi kauhuelokuvaklassikoista Manaaja ja Hohto tunnettu säveltäjä vieraili Naantalissa säännöllisestä ja useita hänen teoksiaan myös kantaesitettiin täällä. Pendereckin muistoksi on istutettu hänen kuolemansa jälkeen puita eri puolille maailmaa, hänelle merkityksellisiin paikkoihin. Konsertin alla Naantali saa Puolan valtiolta lahjoituksena tammen, joka istutetaan Kirkkopuistoon. Istutukseen osallistuvat Puolan suurlähettiläs Piotr Rychlik sekä Naantalin kaupungin edustajana puun vastaanottava Naantalin kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Jan Lindström. Läsnä hetkessä ovat myös Pendereckin leski ja tytär.

Ohjelmakirjasta vuoden kuvataideteokseen perustuvaan vuosikuppiin

Musiikkijuhlilla siirrytään maksullisesta, koko festivaalin kattavasta ohjelmakirjasta konserttikohtaisiin maksuttomiin käsiohjelmiin. Samalla oheistuoteperhettä on uusittu niin, että yleisö voi halutessaan kerätä Musiikkijuhlista fyysisiä muistijälkiä vaikkapa NMJ-vuosikupin muodossa.

Kunkin vuoden vuosi-ilmeen pohjana olevaan kuvataideteokseen, tänä vuonna Aino-Maija Metsolan Ruohosipuli -teokseen perustuva vuosikuppi tehdään jatkossa aina saman malliseen Kultakeramiikan kuppiin. Kupista voi talvella nauttia kupposen kuumaa ja muistella samalla edellisen kesän konserttielämystä – tai suunnitella tulevaa. Kupin mukana tulevasta QR-koodilla pääsee myös kuuntelemaan Naantalin Musiikkijuhlien 2022 -kuuntelulistaa Spotifyssa muistin tueksi.

Lähde: Naantalin Musiikkijuhlat