OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Autot ja vedonlyönti netissä

Olet varmaan joskus lyönyt vetoa F1-kisojen voittajasta, tai ainakin katsonut kisoja televisiosta, tai olet voinut jopa olla paikan päällä katsomassa. Tai olet enemmän ralli-ihmisiä ja seuraat Kalle Rovanperän etenemistä WRC-rallissa, jossa hän ehti ottaa kolme voittoa putkeen ennen Sardinian rallin viidettä sijaa ja neljän extrapisteen nappaamista Power stagelta. Vedonlyönti netissä on lisääntynyt mobiililaitteiden myötä ja samalla pelaamisen mahdollisuudet ovat entisestään monipuolistuneet.

Autoihin liittyy niin paljon erilaisia harrastuksia ja tekemistä niin naisille kuin miehille ikään katsomatta, ja jos ajattelee että Kalle Rovanperäkin osallistuu WRC:n ohella myös eurooppalaisiin driftaus-kisoihin ja tuo niille lisänäkyvyyttä, niin se vain kertoo, että kun auto-ja ajokärpänen iskee, niin sille ei ole vastaansanomista. Näinhän kävi myös Kimi Räikköselle. Kimi lopetti formuloissa, mutta sitten pari viikkoa sitten amerikkalainen Nascar talli Trackhouse Racingin Project91 kysyi Kimiä ajamaan, ja niinpä voimme kohta nähdä Kimin ajavan Nascan autolla. Itseasiassa kisa ajetaan jo 21.8. Watkins Glenissä.

Autoilu ja livepelit

Onhan mobiilipelaaminen tuonut senkin mahdollisuuden, että voimme nykyään pelata livenä livevetokohteita, vaikka areenalla ollessamme tai kisaa paikanpäältä seuratessamme. Pelaaminen on monella uudella tavalla ottanut paikkansa aikuisten arjessa, ja samalla pelaamisesta on kehittynyt täysin hyväksytty ajanviete, kaikenikäisille. Nykyään on jopa mahdollista muutamissa suomalaisissakin kaupungeissa päästä ajamaan kunnon virtuaalisissa ajokisoissa kilpailukuntoisella kalustolla, jotka ovat kuin kisa-autojen ohjaamo, mutta itse radan sijasta katsokin vain yleensä kolmesta monitorista koostuvaa virtuaalista näkyvää radasta – mutta ajaminen on näissä kisoissa jo todella lähellä todellisen kilpa-ajamisen tapaista ja olemme jo saaneet nähdä mm. Valtteri Bottaksen Instagram kuvissa hänen omassa kodissaan olevan ajolaitteen, joka on luonnollisesti parasta, mitä saatavilla on, sillä nykyiset säännöt ovat vähentäneet testiajokilometrejä formuloissa, ja jollain tavalla pitää kuskien pysyä kartalla radoista, ja virtuaaliset radat ovat siihen aivan omiaan.

Autoilukohteet peleissä

Vedonlyönti netissä alkoi moottoriurheilussa Euroopassa formuloista, mutta Amerikan puolella ykkönen on Nascar, jota ajetaan todella paljon myös virtuaalisesti ja parhaat virtuaalikuskit tienaavat hyvinkin miljoonan dollarin paremmalle puolelle vuodessa. Amerikoissa ajetaan myös muita sarjoja, joista voi lyödä vetoa kuten Chevrolet sarjat. Euroopassa Formula 1 on yhä se ykköspelikohde, mutta myös WRC rallien pelikohteita on saatavilla useammaltakin sivustoilta. Tuota Nascaria ajetaan Amerikoissa viikoittain, joten vedonlyöjillä riittää pelattavaa, ja onhan formuloidenkin kisakalenteri lähes 30 kisan mittainen, tallien kiertäessä lähes koko vuoden ympäri maailman – ei siis mikään ihme, että se parin kuukauden loma kauden viimeisen ja seuraavan kauden ensimmäisen kisa välillä on kuskeille todella tervetullut. Ja onhan moottoriurheilussa saatavilla myös ne kaksipyöräisten vetokohteet, jotka ovat useimmiten superbikes tai MotoGP tasolta, mutta Euroopassa myös muita sarjoja on pelattavissa – eikä tässäkään pidä unohtaa uutta tulokasta autourheilun saralla eli formula E-sarjaa.

Autopelejähän on muutenkin tuhottomasti tarjolla niin tietokoneella pelattavaksi, kuin mobiilisti. On niitä ns arcade-pelejä, joissa vain annetaan mennä sen enempiä miettimättä, ja sitten on pelejä, jotka on viety todella pitkälle kohti todellista ralliajamista ja kilpailua, ja joissa kuskin eli pelaajan pitää myös osata säätää autoja, jotta voisi menestyä aivan kärkipaikoille.

Tulevaisuuden autot ja pelaaminen

Tällä hetkellä itsestään ajavat automaatti- eli robottiautot ovat pitkälti mielikuvituksen tuotteita, mutta periaatteessa se tarvittava tekniikka on jo olemassa, mutta tiestöt eivät ole samassa tarvittavassa tilassa, joten nämä itsestään ajavat autot kuuluvat yhä tulevaisuuteen, ja sielläkin ne tulevat todennäköisesti olemaan kaupunkien sisäiseen liikenteeseen kuuluvia, ja kaupunkien välit tulemme tulevaisuudessa liikkumaan jollain aivan muulla tavalla. Mutta siinä vaiheessa, kun liikenteeseen tulevat nämä automaattiset autot, tarkoittaa se samalla sitä, että autosta katoaa ratti ja tarve kuljettajalle. Tämä taasen mahdollistaa koko auton sisätilan käyttöönoton, vaikka matkustamismukavuudelle, pelaamiselle, chillailulle – ihan mille vaan ja autossa voi olla vaikka 360 asteinen näkyvyys joka suuntaan – tai sitten ei näkyvyyttä lainkaan ulos. Koska sinä uskot tällaisten liikennevälineiden tulevan saataville?

Silloin nimittäin olisi aivan mahdollista autolla matkustaessaan katsella elokuvia siten, että itse istuu keskellä autoa, ja elokuva on 3D esityksenä ympärilläsi siten, että sinä todellakin olisit elokuvassa mukana.